Herdersbig

BEREND JAN BOCKTING

Verreweg de leukste film van vandaag, deze klassieke familiefilm met een snoezig pratend varkentje in de hoofdrol. Het biggetje Babe wordt op de markt gekocht door boer Hoggett (een mooie rol van James Cromwell, die in The Queen naast Helen Mirren prins Philip speelt). Eenmaal op de boerderij ontwikkelt de big een brandende ambitie: hij wil herdershond worden. Deels op eigen kracht en deels met hulp van andere dieren op en rond het erf overleeft hij het kerstmaal (er wordt gekozen voor de eend in plaats van het varken), doorstaat hij jaloersige complotten en vindt hij ten slotte zijn plek. De film was een onverwachte bioscoophit, mede door de knappe special effects en de (in de Engelstalige versie) perfect gecaste stemmen. Voor de rol van Babe waren 48 varkentjes nodig, plus een computergestuurd exemplaar uit de Creature Shop van Jim Henson, de man achter de Muppet Show. Babe is gebaseerd op het boek The Sheep-Pig, de herdersbig, van de Britse jeugdboekenschrijver Dick King-Smith. Lang geleden kocht producent George Miller de rechten, nadat hij op de radio een bespreking had gehoord, voorgelezen door een hinnikende en gierende recensente.

Babe (Chris Noonan, 1995)

Nederland 3, 15.30-16.55 uur.

undefined

The Importance of Being Earnest

(Anthony Asquith, 1952) Oscar Wildes verfijnde toneelstuk The Importance of Being Earnest uit 1895 is meermaals verfilmd, zoals aan het leven van de in 1900 in eenzame ballingschap te Parijs overleden Iers-Britse dandy verscheidene documentaires en speelfilms zijn gewijd. In 2002 regisseerde Oliver Parker een versie met een sterrencast onder wie Colin Firth die later voor zijn mooie, maar afstandelijke rol in A Single Man van Tom Ford voor een Oscar werd genomineerd. Hij kon destijds zichtbaar goed overweg met de geraffineerde teksten en plotwendingen van Wilde en met zijn tegenspeler Rupert Everett. De BBC zendt vanmiddag Anthony Asquiths verfilming van hetzelfde stuk uit. Deze in 1952 uitgebrachte film is minder uitbundig, maar wel zo onderhoudend. Michael Redgrave speelt Jack Worthing, die zich tegenover de beeldschone vrouw die hij wil veroveren voordoet als zijn niet-bestaande broer Ernest. Zijn steenrijke vriend Algernon (Michael Denison) bedient zich van dezelfde schuilnaam. Hilariteit en verwarring alom in deze fijne karakterstudie vol list, bedrog en halve waarheden.

BBC 2, 11.40-13.00 uur.

undefined

The Hangover

(Todd Phillips, 2009) Wisten de scenaristen zelf al hoe die naakte Japanner in de kofferbak van de Mercedes was beland toen ze hem er in een van de vele geweldige scènes uit lieten springen? En dan het luxe appartement in Las Vegas, dat na een volledig ontspoorde vrijgezellenavond opeens een baby, een kip en een tijger herbergt, terwijl de aanstaande bruidegom nergens te bekennen valt. Werd de oorzaak pas na het idiote gevolg verzonnen? Hoe dan ook: hoe beter de bekaterde Phil, Stu en Alan beseffen wat er is gebeurd, hoe meer The Hangover zijn oorspronkelijke anarchisme verliest. Zelfs dan blijft het geharrewar van dit viertal bijzonder grappig, bij vlagen zelfs vertederend. Dat laatste komt vooral door Zach Galifianakis, die alles uit de kast haalt om de psychologische stoornissen van zijn personage vederlicht te houden. Begrijpelijk een van de verrassingen van de zomer van 2009. Het onvermijdelijke vervolg, dat het origineel bijna één op één kopieerde, kon daar twee jaar later niet aan tippen. Met het vorig jaar verschenen derde deel draaide regisseur Todd Phillips het concept eigenhandig definitief de nek om.

Veronica, 20.30-22.35 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden