Herdenkingswandeling naar moordplek Sévèke

Ongeveer vierhonderd mensen hebben woensdagavond meegewandeld naar de plek, waar de 41-jarige Nijmeegse activist Louis Sévèke precies een jaar geleden is doodgeschoten.

In de groep liep een aantal plaatselijke politici mee, voor wie de op woensdag gebruikelijke raadsvergadering speciaal een uur is stilgelegd. Burgemeester Guusje ter Horst ontbrak.

‘Een jaar geleden is er iets onwerkelijks, iets bijna onuitsprekelijks gebeurd.’ Met die woorden opende zus Rose Sévèke de herdenking. ‘Iemand anders is met grof geweld in ons leven gedrongen. Daarna heeft hij niets meer van zich laten horen. Dat we niet weten waarom hij het heeft gedaan, is bijna ondraaglijk. We zullen dan ook niet rusten voor we antwoord hebben op alle vragen’, aldus Rose Sévèke.

Bij de plaats van de moord in het centrum van Nijmegen hebben de nabestaanden vorige week spandoeken opgehangen met de vragen ‘Wie vermoordde Louis’ en ‘Wie weet er meer?’ De nabestaanden menen dat er met name in de omgeving van de dader mensen moeten zijn die meer weten.

Vrienden van de doodgeschoten activist zeggen dat de actie zeven ‘relevante’ tips heeft opgeleverd, die zij hebben doorgespeeld aan de politie. Een politiewoordvoerder zei woensdag echter, dat er nog geen zicht is op een doorbraak in het onderzoek, waaraan een jaar lang door tientallen rechercheurs is gewerkt.

Tientallen mensen legden woensdagavond bloemen op de moordplek en staken kaarsen aan. Hoewel de herdenking nadrukkelijk geen stille tocht moest zijn, omdat Sévèke daar zelf een hekel aan had, was het toch ruim drie kwartier lang opmerkelijk stil op straat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden