Herdenkingsmars Parijs verdeelt Franse politiek

Aan de 'nationale eenheid' in de Franse politiek is vrijdag abrupt een einde gekomen. De regerende socialisten weigeren Marine le Pen, leider van het Front National (FN), uit te nodigen voor de 'republikeinse mars' van zondag.

Marine Le Pen Beeld afp

De mars wordt gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo en is mede bedoeld om de rijen gesloten te houden tegenover het terrorisme. De linkse weigering om Le Pen uit te nodigen wekte niet alleen de woede op van Le Pen zelf, maar ook verontwaardiging bij de rechtse UMP. Partijleider Sarkozy, die zelf wel meteen werd uitgenodigd, stelt dat zondag een 'moment van eenheid voor alle Fransen' moet zijn:'Reken niet op mij om nu politiek met een kleine p te bedrijven.'

President Hollande probeerde vrijdag boven de ruziënde partijen te gaan staan. Hij ontving Le Pen gedurende een half uur in zijn Elysée-paleis. Na afloop verklaarde hij dat 'alle burgers mogen komen, er is geen controle. Onze verantwoordelijkheid is het de mensen te beschermen.' Maar een uitnodiging aan de FN-leider verstrekte hij niet, ook al drong die er naar eigen zeggen wel op aan. Zij wilde de 'opheffing van het verbod op onze beweging en onze vertegenwoordigers van wie miljoenen Fransen hopen dat zij mee mogen lopen'.

Zou zij een uitnodiging hebben gekregen, dan was ze zeker gekomen. Nu heeft zij besloten weg te blijven 'van een plek waar men mij niet hebben wil'. De toezegging van Hollande dat haar veiligheid zou worden gegarandeerd, vond zij te mager. In linkse kringen werd haar daarop verweten 'als martelares' te willen poseren.

Beeld afp

Wantrouwen

Officieel is de organisatie van de mars in handen van bonden en politieke partijen, de Parti Socialiste (PS) voorop. Maar premier Manuel Valls heeft zich persoonlijk bemoeid met de deelnemerslijst door Sarkozy te vragen. Daarentegen vond hij het ongepast Le Pen te bellen. 'We demonstreren voor waarden, niet voor de doodstraf. Kunt u zich indenken dat Marine le Pen bij een demonstratie voor Charlie Hebdo aanwezig is?', zo liet hij zich tegenover een journalist van de linkse krant Libération ontvallen.

Die verontwaardiging tekent het diepe wantrouwen in PS-kringen tegen het FN, dat in de peilingen inmiddels aanzienlijk groter is dan de PS en op 28 procent staat. In een 'republikeinse' mars past extreem-rechts niet, omdat de partij niet de kernwaarden van de Republiek (vrijheid, gelijkheid en broederschap) onderschrijft, zo stelt de PS. 'Het FN staat haaks op waar Charlie Hebdo voor stond', aldus een woordvoerder. Hij stelt dat er geen plaats is voor partijen 'die verdeeldheid zaaien en islamitische medeburgers stigmatiseren'.

Slechte beslissing

Partijtijger Julien Dray, die in de jaren tachtig het antiracisme tot een voornaam thema van de PS verhief, stelde dat 'het Front uitnodigen betekent dat alles wat we de afgelopen twintig jaar hebben gedaan, nergens meer op zou slaan'.

De vooraanstaande, centrum-rechtse politicus François Bayrou noemde de uitsluiting van Le Pen 'een slechte beslissing', omdat 'nationale eenheid alleen kan bestaan wanneer niemand wordt uitgesloten'. Oud-premier Alain Juppé vond het besluit van de PS verkeerd, omdat 'het standpunt van het FN over dit verschrikkelijke drama niet anders is dan die van andere grote politieke partijen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden