Herdenken in huizen waar Joden woonden

AMSTERDAM - Joodse oorlogsslachtoffers zullen op 4, 5 en 6 mei in Amsterdam in de huizen waar ze tijdens de oorlog woonden worden herdacht. De huidige bewoners van huizen waar tijdens de oorlog families woonden die zijn afgevoerd naar concentratiekampen stellen daarvoor hun deuren open.

Aan de herdenkingen, die zo'n drie kwartier duren en op twintig plekken plaatshebben, doen naast de bewoners ook bekende Nederlanders mee zoals Maurice de Hond, Marja Vuijsje en Felix Rottenberg.

Deze 'Open Joodse Dagen' zijn een vervolg op een posteractie van vorig jaar. De Amsterdamse krant Het Parool leverde toen een bijlage met alle adressen in Amsterdam en een poster met de tekst '1 van de 21.662 huizen'.

'De actie heeft zo'n indruk gemaakt, dat bewoners zelf op zoek gingen naar het verhaal achter de mensen die in hun huis hadden gewoond', zegt Anat Harel van het Joods Historisch Museum, dat de open dagen mede-organiseert. Een van de bewoners had daarop het idee om dit jaar de verhalen met de buurt te delen om zo gezamenlijk de slachtoffers te herdenken.

Al jaren zijn de adressen van Joodse families in Nederland op internet te vinden in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap', een database van het Joods Historisch Museum. De database is zowel doorzoekbaar op naam als op adres, en bestrijkt heel Nederland. Met één muisklik is zo te zien of een huis vroeger werd bewoond door Joden en of er vroeger in de buurt Joden hebben gewoond.

'Door het uitprinten vorig jaar van de adreslijst van alle Amsterdamse Joden kwam het ineens veel dichterbij', zegt Harel. Het idee kwam van een particulier en Harel hoopt dat het initiatief volgend jaar ook navolging vindt in andere plaatsen.

Ook kan iedere Nederlander nu via de website www.communityjoodsmonument.nl/poster een poster laten drukken met de naam van het gezin uit zijn eigen huis erop.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden