Herdenken als jongere doe je met je smartphone in de lucht

Met hun smartphones in de lucht, kijkend naar vlogs en luisterend naar het spoken word van rapper Akwasi herdenken vanavond honderden jongeren oorlogsslachtoffers tijdens de eerste Nationale Jongerenherdenking van Nederland in Rotterdam.

Rapper Akwasi treedt vanavond op tijdens de eerste Nationale Jongerenherdenking van Nederland in Rotterdam.Beeld anp

Het Luxor Theater organiseert in samenwerking met het Hofpleintheater een herdenking speciaal gericht op jongeren van 12 tot 18. Hier zullen onder andere vlogs te zien zijn waarin deze jonge generatie vertelt over de ervaringen van hun grootouders tijdens de oorlog, schrijft een zogenoemde pop-up poëet ter plekke gedichten en zullen alle bezoekers samen een 'orkest' vormen met het Smartphone Orchestra. Telefoons worden gesynchroniseerd en ieder toestel produceert een klein deel van het muziekstuk. De avond sluit af met de theatervoorstelling De loop der dingen over vluchtelingenproblematiek.

'De traditionele manier van herdenken sluit niet aan op de belevingswereld van jongeren,' zegt programmeur Carlijn Sonneveldt, 'terwijl het ook voor hen belangrijk is om stil te staan bij de betekenis van 4 mei en de waarde van de vrijheid waarin wij leven.' Met de moderne programmering hoopt ze jongeren te stimuleren te herdenken, zodat zij in de toekomst ook de traditionele dodenherdenkingen zullen bezoeken.

Vlogs

De herdenking is voor jongeren, maar het is niet de bedoeling een wig te drijven tussen de verschillende generaties. 'In de vlogs laten we daarom jong en oud aan het woord, ook komt er een lichtzee van zevenduizend kaarsen die de jongerenherdenking letterlijk verbindt met de Laurenskerk, waar de gemeentelijke herdenking plaatsvindt.' Daarnaast hoopt Sonneveldt dat jongeren hun ouders en grootouders vanavond mee zullen nemen naar het Luxor Theater.

Rapper Akwasi zal na de twee minuten stilte spreken. 'Ik vind het wel pittig. Ik dacht: moet niet iemand spreken van Joodse komaf? Maar ik realiseer me dat iedereen moet herdenken, en ik kan met mijn 29 jaar jongeren aanspreken, denk ik,' vertelt de rapper. 'Ik ga praten over onze gedachten tijdens de twee minuten. De gedachten van de jongeren voor me, en vervolgens die van mijzelf. Mijn tocht begint bij de Tweede Wereldoorlog, daarna dwaal ik door de tijd. Ik wil ook vluchtelingenslachtoffers herdenken, oorlogsslachtoffers in Sudan, Afghanistan, Congo.'

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij het Nationaal Monument op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking.Beeld anp

Vluchtelingenslachtoffers

Vanmorgen werd bekend dat de herdenking van vluchtelingenslachtoffers in Amsterdam is afgelast. De discussie omtrent welke slachtoffers tijdens 4 mei herdacht moeten worden, speelt ook bij de Nationale Jongerenherdenking, vertelt Sonneveldt. 'Wij herdenken oorlogsslachtoffers van alle tijden omdat we een verbinding willen maken tussen wat er gebeurde in de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen die nu plaatsvinden, zodat jongeren het nieuws over actuele conflicten in context kunnen plaatsen.' 'Jongeren hebben misschien ook meer affiniteit met hedendaagse vluchtelingen dan met de Tweede Wereldoorlog', denkt Akwasi.

Op 4 mei moet het niet gaan om wie je wel of niet mag herdenken, vindt Sonneveldt. 'Je bent zelf de baas van je gedachten,' voegt Akwasi toe. 'Dat hoort bij de vrijheid waarin wij leven.'

De Nationale Jongerenherdenking begint vanavond om 19.30 in het Luxor Theater te Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden