Herboren Pantani houdt weer van zijn fiets

Elke aanleiding tot een beetje spektakel rond Marco Pantani is er één, dus grijpt de sponsor derentree van Il Pirata op Italiaanse bodem aan voor een persconferentie....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

Maar het uitzicht verdampt meteen als Pantani verschijnt. Casagrande mag als beste coureur op de UCI-lijst prijken, Bartoli mag Omloop Het Volk winnen, Colombo en Rebellin mogen de aandacht hebben getrokken in Tirreno-Adriatico, er is er maar één die echt telt in il grande ciclismo.

Marco Pantani, in januari 31 jaar geworden, ziet er ouder en wijzer uit. Hij gedraagt zich ook opvallend bedaagd. Van de praatjesmaker is weinig meer over, voorlopig althans.

Met nummer 161 verschijnt Pantani vandaag aan de start in Piazza San Ambrogio voor de Primavera. Het is het rugnummer van de kopman, maar we mogen echt niet veel van hem verwachten. Hij rijdt van Milaan naar San Remo omdat een beetje Italiaanse wielrenner niet mag ontbreken.

Nee, ook de Bric Berton kan niets betekenen voor Pantani. Omdat de Turchino door werkzaamheden geblokkeerd is, rijdt het peloton vandaag over de Bric Berton. Met zijn achthonderd meter is dat een lastiger passage, maar nog altijd te vroeg in het parkoers om iets te kunnen betekenen.

'Mischien dat er een groepje weggaat, maar de ploeg van Erik Zabel kan dat nog makkelijk herstellen.' Met Zabel is meteen zijn grote favoriet voor Milaan-San Remo genoemd.

Pantani zelf heeft de afgelopen weken een beetje meegereden in twee Spaanse rondjes, maar hij is zeker niet in staat tot een splijtende demarrage, zoals twee jaar geleden op de Cipressa.

'Eigenlijk is dit niet meer dan een trainingsrit. Het is al mooi dat ik erbij ben. Ik heb nog twee maanden te gaan tot de Giro, dat is mijn eerste doel en mijn eerste zorg is dat er in de voorbereiding niets mis gaat. Daarna zien we wel weer. Ik hoop in elk geval ook de Tour de France te rijden.'

Marco Pantani is weer helemaal met wielrennen bezig en dat is al heel wat. Vorig jaar rond deze tijd stond hij er heel wat slechter voor. 'Ik had het wielrennen er eigenlijk al aan gegeven. Ik had er gewoon geen zin meer in. Die aanhoudende verdachtmakingen, justitie die me bleef achtervolgen, het had me volstrekt gedemoraliseerd.'

Ploegleider Giuseppe Martinelli reed in die tijd voortdurend naar Cesenatico, Pantani's woonplaats, om steeds teleurgesteld terug te keren. 'Uiteindelijk heb ik het zelf allemaal moeten doen. De liefde voor de fiets, de wil om revanche te nemen, heeft me uit het dal getrokken.'

Met nauwelijks enige training maakte Pantani zijn come-back in de Giro, waarin hij gaandeweg steeds sterker reed. Misschien nog wel verbazingwekkender was zijn optreden in de Tour, waarin hij twee bergritten won en in conflict kwam met Armstrong. De uiteindelijke winnaar van de Tour liet Pantani bovenop de Mont Ventoux zichtbaar voorgaan en dat deed pijn.

'Vooral de dingen die Armstrong daarna over me heeft geroepen, hebben me geraakt. We hebben het vorige maand in de Ronde van Murcia uitgesproken. Hij zegt dat de media overdreven hebben en ik geloof hem. De bewondering is wederzijds en dat is voldoende om er een streep onder te zetten. Rivalen in de koers, collega's erbuiten.'

Begin dit jaar is Marco Pantani door de rechtbank in Forlì veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk, het sluitstuk van een lang slepende zaak. In 1995 was Pantani ernstig ten val gekomen in Milaan-Turijn en bij onderzoek in het ziekenhuis was zijn hematocrietwaarde bijna zestig.

Onlangs werd hij nog opgeroepen als getuige in een onderzoek naar de Italiaanse deelnemers aan de Olympische wegwedstrijd. Kortom, het lijkt maar niet op te houden.

Marco Pantani wil er slechts in de meest bedekte termen over praten.'Ik word incorrect behandeld door bepaalde instanties, laten we het daarop houden. Er is een oordeel geveld, het zij zo. Ik wil me nu alleen nog maar richten op het wielrennen. Dat is mijn enige mogelijkheid om de zaak op een rijtje te krijgen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden