Herben

Het was een mooie dag in Den Haag. De terrassen van het Plein zaten vol. De zon gaf het publiek ervan langs....

Martin Bril

Op het Binnenhof, aan de overkant, lummelde een groep journalisten rond bij de ingang van de Eerste Kamer. De deur stond open. Het wachten was op Mat Herben die binnen met informateur Donner aan tafel zat.

Om half vijf kwam hij naar buiten.

Het eerste wat opvalt aan de voormalige woordvoerder van Pim Fortuyn, is hoe ontspannen hij is. Hij is de man waar dezer dagen alles om draait en hij wordt er helemaal niet nerveus van. Het lijkt hem ook niet naar het hoofd te stijgen. Hij geniet ervan, maar met mate.

Het tweede punt is zijn garderobe. Gisteren droeg Herben een piccalilly-kleurige pantalon, roodbruine schoenen, een kaki legeroverhemd, een veldgroene das en een geruit colbertje met blauwe knopen. Hij had een zwart attachékoffertje bij zich dat al heel wat stormen moet hebben doorstaan.

Goed.

Nou ja, goed? Het kan beter natuurlijk, stukken beter, maar het lijkt erop dat we ons bij deze dracht neer zullen moeten leggen. Als het maar geen mode wordt.

Nadat Herben een paar vragen had beantwoord, verplaatste het gezelschap zich naar Nieuwspoort. Daar waren nog meer journalisten en de stemming was opperbest.

Herben nam plaats en stak van wal.

Hij had met de informateur verkennende besprekingen gevoerd en al doende de negen punten van de moderniteit (zoals geformuleerd door Pim Fortuyn) op tafel gelegd, want die moesten de basis vormen voor een kabinet met CDA en VVD.

De negen punten zaten er zo goed in bij Herben dat ze te snel voorbijkwamen om te noteren, maar het komt hierop neer: een herijking van normen en waarden, want die zijn de laatste jaren zwaar aan erosie onderhevig geweest.

Verder had Herben nog een puntje toe te voegen aan Balkenende's bekende rijtje van vijf (veiligheid, armoedebeleid, goede financiën, ontburocratisering en, ook al, normen en waarden), te weten: integratie en immigratie.

Duidelijk, man en paard.

Over de islam wilde hij ook wel iets zeggen. Wat iemand achter zijn eigen voordeur wilde geloven, interesseerde hem geen fluit. Maar als het in het publieke domein kwam, was het een ander verhaal. Zaken als eerwraak, vrouwenbesnijdenis en uithuwelijken konden niet in Nederland.

Mat Herben sprak dit allemaal rustig en zelfverzekerd uit. Er was geen spoor van twijfel, laat staan dat hij zich geïntimideerd voelde door de omgeving. Kalm vertelde hij dat het voor hem helemaal niet vanzelfsprekend was dat Balkenende premier werd, en even zo makkelijk schoof hij Jim Jansen van Raay naar voren als nieuwe voorzitter van de Kamer.

De macht zit Mat Herben als gegoten.

Het ziet er vreemd uit, maar ach.

Geen bombarie, niets flamboyants, geen grote woorden. Aandoenlijk toch ook wel, dat uitgerekend zo'n man in de voetsporen van Fortuyn is getreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden