Hepatitis C nu vrijwel altijd te genezen met medicijnen

Een combinatie van twee experimentele medicijnen blijkt zeer effectief bij de behandeling van patiënten met de leverziekte hepatitis C. Amerikaans onderzoek wijst uit dat bijna alle patiënten binnen een half jaar genezen, zelfs de groep met de zwaarste, ongeneeslijke vorm.

Het Maasstad Ziekenhuis riep in 2009 796 patiënten terug om ze te controleren op besmetting met onder andere het hepatitus C. De betrokken patiënten waren inwendig onderzocht met endoscopen waarvan niet zeker was dat ze goed waren ontsmet.Beeld anp

Amerikaanse artsen lieten ruim tweehonderd patiënten drie tot zes maanden lang twee nieuwe virusremmers slikken. Hun onderzoeksverslag, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, wijst uit dat meer dan 95 procent na een half jaar geen virusdeeltjes meer in het bloed had. Bovendien maakt de combinatie van de twee middelen het gebruik van ribavirine overbodig. Dat medicijn, nu nog onderdeel van de standaardbehandeling, veroorzaakt vaak ernstige bloedarmoede. 'Dit is echt een heel bijzonder resultaat', zegt Joost Drenth, hoogleraar maag-darm-leverziekten aan het Nijmeegse UMC St Radboud.

In Nederland lijden zo'n zestigduizend patiënten aan hepatitis C. Ze hebben de virusinfectie opgelopen door contact met besmet bloed. Dat kan gebeuren bij anale seks of door gebruik van vuile naalden (bij drugsgebruik of het aanbrengen van een tatoeage). Het virus veroorzaakt een infectie in de lever die bij 80 procent van de patiënten chronisch wordt. Bij hen kan cirrose ontstaan, uitgebreide littekenvorming, wat soms een levertransplantatie nodig maakt. Een deel van die chronische patiënten krijgt leverkanker.

Minder bijwerkingen
Patiënten krijgen nu vaak een kuur van twee tot drie geneesmiddelen. Die werken niet bij iedereen: slechts 60 tot 75 procent geneest. Ze hebben veel bijwerkingen en veroorzaken vaak resistentie. De nieuwe medicijnen, daclatasvir en sofosbuvir, remmen op veel efficiëntere wijze de vermenigvuldiging van het virus, legt Drenth uit. 'Dat doen ze ook bij patiënten die al resistent zijn tegen bestaande middelen en zonder ernstige bijwerkingen.'

Voor sofosbuvir is deze maand bij het College voor Zorgverzekeringen vergoeding aangevraagd, zegt Drenth. Daclatasvir is nog niet geregistreerd, maar dat zal snel gebeuren, verwacht hij. De hoge kosten kunnen bezwaarlijk zijn. Alleen al de behandeling met sofosbuvir gaat zo'n 60 duizend euro per patiënt kosten.

Onduidelijk is in hoeverre de nieuwe therapie ook de ziekste groep kan helpen. Aan het onderzoek deden geen patiënten mee bij wie levercirrose was vastgesteld, merkt Drenth op. De twee virusremmers die nu worden gebruikt, veroorzaken bij die patiënten grote problemen: 'Ze worden erg ziek, hun lever geeft er de brui aan.' Onderzocht moet worden, zegt hij, of de experimentele virusremmers bij deze groep beter werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden