Hennis wil niet aftreden maar optreden

Uw politieke nieuwsbrief

Goedemiddag.
Alweer een vernietigend rapport voor Defensieminister Hennis. De Tweede Kamer wil met haar in debat.
Tegelijk lopen daar de financieel specialisten weg en gooit informateur Zalm de deur dicht.

Hier zijn uw Dagkoersen. Tevens verkrijgbaar als nieuwsbrief die na een vinkje automatisch in uw mailbox valt.


Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Hennis weg?

'Ik voel me verantwoordelijk voor dit vreselijke ongeval', zei minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) tegen de NOS. 'Aftreden lost niets op. Liever treed ik met mijn collega's binnen Defensie op om ervoor te zorgen dat herhaling plaatsvindt' - 'niet', bedoelde Hennis waarschijnlijk.

In juli 2016, bij een oefening in Mali, kostte een voortijdig ontplofte mortiergranaat twee soldaten het leven en raakte een derde Nederlandse militair zwaargewond. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) hoorde de mortiergranaat bij een partij die Defensie in 2006 'in den blinde' via het Amerikaanse leger had gekocht. Het ministerie dacht dat de Amerikanen de munitie hadden gecontroleerd op veiligheid, hoewel in het koopcontract expliciet stond dat dit niet zo was. In de hitte van Mali zijn de granaten niet-gekoeld opgeslagen. Ook voldeed daar de medische hulp niet aan 'de hoogste eisen van traumazorg'.

'Er zijn heel veel fouten gemaakt', stelt OVV-voorzitter Tjibbe Joustra. De onderzoeksraad vindt dat het ministerie van Defensie 'ernstig tekort is geschoten' - een oordeel dat vernietigend kan worden genoemd. En de minister is eindverantwoordelijk, zegt de raad. Daar komen voor Hennis de loodzware beschuldigingen van de nabestaanden nog eens bovenop. 'Dit is dood door schuld', zegt de vader van een van de omgekomen militairen. 'Ze zijn gewoon vermoord', zegt diens moeder.

De Tweede Kamer wil volgende week een debat. Per slot is er een kans dat Hennis doorgaat als Defensieminister. Alle partijen inclusief haar eigen VVD zeggen de bewindsvrouw stevig aan de tand te willen voelen. In een persbericht noemt de PVV de opstelling van Hennis 'onacceptabel' in de zaak rondom 'het overleiden (sic) van 2 militairen in Mali'.

Beeld ANP

ZORG VAN DE DAG
Commissieleegloop

Het zou een stunt van jewelste zijn en volledig in strijd met nimmer vastgelegde huisregels van de Tweede Kamer: oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem neemt namens de PvdA plaats in de commissie Financiën en legt zijn opvolger het oppositionele vuur na aan de schenen.

Die vaste Kamercommissie - een groep gespecialiseerde Kamerleden die meestal buiten de plenaire zaal debatteren - is belangrijk én loopt leeg. Verslaggever Ariejan Korteweg werd daarover aangeschoten door 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen. Hij is nu op zijn 75ste het oudste Kamerlid en trad in 1973 op zijn 31ste aan als jongste, naoorlogse bewindspersoon.

Van Rooijen maakt zich zorgen, vertrouwde hij Korteweg toe. Dat het meeste beleid om geld draait, maakt de vaste commissie Financiën belangrijk en de spreekwoordelijke spin in het al even spreekwoordelijke web. De commissie verloor al voorzitter Duisenberg (VVD) en kreeg na de verkiezingen nieuwe afgevaardigden van SP en GroenLinks. En straks kan van elk van de vier partijen die hoogstwaarschijnlijk Rutte III gaan vormen, een hooggewaardeerd commissielid opstappen, met medeneming van jarenlange kennis en ervaring.

'Maar wacht eens', schrijft Korteweg, 'Jeroen Dijsselbloem is straks gewoon Kamerlid. Zet hem in de commissie en het kennisniveau is meteen op orde.' Sterker, Dijsselbloem heeft met zijn negen PvdA-zeteltjes zo'n beetje het rijk alleen op een van de belangrijkste plekken van het parlement.

Een Kamercommissie Beeld ANP

IETS OVER DE FORMATIE?
Dag 197

Ja dag, zegt informateur Zalm. Ik ga niet na elke gewonnen formatiemillimeter naar de Tweede Kamer om uit te leggen hoeveel progressie we hebben geboekt. Zalm zegt het niet zo. Hij schrijft in een briefje aan de Kamer: 'Een onderbreking van de onderhandelingen voor een debat draagt niet bij aan een snelle voortgang.' Zalm heeft nu een aantal van zulke, steeds korter wordende afwijzingsbriefje aan de Kamer geschreven, elke keer als de Kamer hem vraagt de deur van de Stadhouderskamer op een heel klein kiertje te zetten.

De informateur heeft dat wel enigszins aan zichzelf te danken. Want toen het in de Kamer ging over de verhoging van het eigen risico van 385 naar 400 kwam Zalm plompverloren met de mededeling dat de vier onder zijn leiding formerende partijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die verhoging met spoed zouden terug draaien. Nu zegt Zalm: hoe de formatie achteraf is verlopen, leest de Kamer in mijn eindverslag. De bijlage daarvan zal overigens het regeerakkoord zijn.

Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden