Hennis wil jaarlijks 2,3 miljard extra voor Defensie: 'Modernisering is hard nodig'

Defensieminister Jeanine Hennis wil vanaf 2018 jaarlijks zeker 2,3 miljard euro extra op de begroting voor Defensie. Dat geld is volgens haar hard nodig om de krijgsmacht te onderhouden en te moderniseren. Ook kan het daarmee in de buurt komen van het gemiddelde dat Europese NAVO-landen uitgeven aan Defensie; 'een logisch eerste richtpunt', stelde de minister vandaag bij de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en minister van Defensie Jeanine Hennis. Beeld anp

Eerder dit jaar hintte Hennis ook al 'richting' de 2 miljard euro extra per jaar, maar met de Tweede Kamerverkiezingen in zicht wordt zij steeds preciezer. De begroting voor 2017 is al gepresenteerd, dus de gewenste extra 2,3 miljard zouden wat Hennis betreft vanaf 2018 in moeten gaan.

De meeste grote Kamerfracties zijn het met Hennis eens dat er geld bij moet. De kans dat Defensie er vanaf volgend jaar substantieel geld bij krijgt, is dus aanzienlijk. 'Er staat veel op het spel', verklaarde Hennis. 'Willen we blijven beschermen wat ons dierbaar is, dan zullen we ook de komende jaren moeten willen investeren in onze krijgsmacht.' Volgens de bewindsvrouw wordt er 'gemorreld aan onze manier van leven' en zijn 'dreigingen en risico's die voorheen ver weg leken nu concreet en heel nabij'.

Jaarlijks 7 miljard

Nederland besteedt momenteel jaarlijks circa 7 miljard euro aan Defensie. Omgerekend is dat 1,16 procent van het bedrag dat we met zijn allen verdienen (bruto binnenlands product). Het Europees gemiddelde is 1,43 procent. Hennis beschouwt het Europese NAVO-gemiddelde als een 'logisch eerste richtpunt voor Nederland'.

Alleen al om de krijgsmacht op het huidige niveau te houden is '1 miljard euro nodig', zegt Hennis voor het eerst klip en klaar. Voor het totaalbedrag van 2,3 miljard euro wordt het leger ook nog eens gemoderniseerd en uitgebreid. Dat is hard nodig, omdat militaire missies zoals die in Mali kampen met een ernstig tekort aan ondersteunend personeel en geschikt materieel.

Dreigement Trump

Hennis ontkende in de Kamer dat de oproep voor extra Defensie-uitgaven is ingegeven door het dreigement van de nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump, om het NAVO-verdrag op te zeggen. 'Trump is niet bepaald de eerste Amerikaan die Europa op haar verantwoordelijkheid heeft gewezen. Obama sprak al eerder duidelijke taal, en met hem vele anderen.'

De VS klagen al langer dat zij driekwart van de NAVO-kosten betalen en dat het tijd wordt dat Europa meer verantwoordelijkheid neemt om de eigen veiligheid te bekostigen. De oorspronkelijke belofte aan de NAVO is dat Europese landen hun defensie- uitgaven opschroeven tot 2 procent van het bbp, maar geen enkel Europees land voldoet daar aan.

De eerdere Nederlandse bezuinigingen op Defensie van 1 miljard zijn de afgelopen vier jaar wel min of meer ongedaan gemaakt. Maar netto is er weinig tot niets bijgekomen.

Hennis benadrukte de Kamer dat Nederland de 'verantwoordelijkheid heeft' om militairen goed getraind en met het juiste wapentuig op pad te sturen. 'Want als het erom spant, staan onze militairen altijd klaar om hun bijdrage te leveren. Zij zijn het die ons land verdedigen.'

Donald Trump. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.