Hennis wil dienstplicht ook voor vrouwen invoeren

Ook vrouwen gaan onder de dienstplicht vallen. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie gaat de wet aanpassen, schrijft ze maandag aan de Tweede Kamer. Het voorstel heeft verder weinig praktische gevolgen; de opkomstplicht is deze week precies twintig jaar geleden opgeschort.

Minister Jeanine Hennis van Defensie.Beeld anp

Dat betekent dat dienstplichtigen niet meer worden opgeroepen. Hennis schrijft aan de Kamer dat een terugkeer van de opkomstplicht niet aan de orde is.

Hennis verandert de wet op verzoek van PvdA en D66. Het is een symbolische stap, maar het gaat beide partijen om de gelijke behandeling van man en vrouw. De minister is het met ze eens.

'In vergelijking met twintig jaar geleden zijn vrouwen overwegend even hoog opgeleid als mannen. Defensie heeft, gelet op de ontwikkeling in oorlogsvoering, juist hoogopgeleide specialisten uit gevarieerde beroepsgroepen nodig', schrijft de Hennis Plasscheart.

De wetswijziging betekent dat vrouwen die zeventien jaar worden net als mannen een brief over de dienstplicht zullen ontvangen. In het najaar stuurt de minister een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Vrouwen zijn al meer dan zeventig jaar actief in de krijgsmacht. Er zijn op dit moment 3.689 vrouwen militair tegenover 38.004 mannen. Sinds eind jaren zeventig kunnen ze ook officier worden. Toen werd de Koninklijke Militaire Academie (KMA) opengesteld voor vrouwen. Hennis is de eerste vrouw die het ministerie ging leiden.

Aan de dienstplicht kwam in 1996 de facto een einde door de opschorting. Sindsdien kent ons land een beroepsleger. Alleen als de veiligheidssituatie het vraagt moeten diensplichtigen zich melden bij het leger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden