Hennis stuurt ambtenaren weg om ICT-problemen

Vier topambtenaren van Defensie zijn uit hun functie ontheven wegens 'problemen in de interne communicatie en ICT van het ministerie'. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Jeanine Hennis aan de Volkskrant. De minister berichtte vandaag aan de Kamer dat maatregelen noodzakelijk zijn om de ICT-problemen het hoofd te bieden.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) tijdens een verrassingsbezoek aan de Nederlandse militairen die deelnemen aan de VN-missie Minusma. Beeld ANP

In mei gaf de minister opdracht aan een extern onderzoeksbureau om de ICT-problemen bij Defensie in kaart te brengen. Daaruit blijkt nu dat apparatuur en systemen verouderd zijn en een ICT-visie ontbreekt. Het schort eveneens aan goede communicatie tussen afdelingen. Om orde op zaken te stellen heeft de minister vier topambtenaren 'uit hun functie ontheven'. 'Er is sprake van verstoorde verhoudingen tussen afdelingen. We kunnen met deze leiding de oplossing niet bereiken', laat een woordvoerder weten.

Hennis luidde in mei de noodklok over mogelijk 'grote ICT-problemen' bij Defensie. Er zijn volgens het onderzoek een reeks tekortkomingen. Zo is de apparatuur verouderd waardoor de kans op uitval toeneemt. Ook is er onvoldoende reservecapaciteit om de uitval op te vangen. 'Dit alles behelst risico's voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en vraagt derhalve om direct ingrijpen', aldus de minister. Ze gaat in kaart brengen hoeveel het kost om de systemen op orde te krijgen. Nog voor het eind van het jaar wil ze de Kamer hierover informeren.

'Onterecht is op de interne digitale communicatie telkens opnieuw bezuinigd', concludeert de minister. 'Het ontbreekt aan een duidelijke visie op het belang van ICT.' Pas bij storingen is gebleken dat de apparatuur is verouderd en 'dat de betrouwbaarheid te wensen overlaat'. Een woordvoerder van Defensie laat verder weten dat de medewerkers geen hinder ondervinden van de problemen. Het risico op onheil zit vooral in de aansturing binnen de ICT-afdeling. Ook is de software niet goed op elkaar afgestemd, zegt de woordvoerder.

50.000 euro
Het onderzoek naar de ICT-problemen kostte 50.000 euro. 'Ik wil nu eens en voor altijd weten hoe we er op ICT-terrein voorstaan', zei Hennis in mei. PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink reageerde toen 'verbijsterd' op de waarschuwing van Hennis. Zij vroeg zich af waarom dit nooit bij eerdere Kamerdebatten naar boven is gekomen. 'Er is bij Defensie een stammenstrijd gaande', zei ze. Raymond Knops (CDA) zei de openheid van de minister te waarderen. 'Laat alle ellende nu maar komen.'

Defensie heeft een ongelukkige geschiedenis met automatisering. Zo sleept al jaren het ICT-project Speer dat de bedrijfsvoering bij alle krijgsmachtonderdelen moet verbeteren. Het hele project heeft volgens een rapport uit januari van de Algemene Rekenkamer al 650 miljoen euro gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden