Hennis smoort dagdroom over terugkeer tanks

Minister Hennis van Defensie smoort de dagdromen in haar eigen landmacht over de terugkeer van de zware Leopard-tank in het Nederlandse leger. Zij blijft er bij dat Nederland geen behoefte heeft aan eigen tanks. 'Dat inzicht is niet veranderd.' De afgedankte tanks blijven gewoon te koop staan.

DEN HAAG - De discussie over het nut van tanks in de moderne gevechtsstrategie wordt nieuw leven ingeblazen in het jongste nummer van het vakblad Militaire Spectator. Daarin pleit landmachtkolonel Piet Hagenaars, gestationeerd in de VS, voor een herbezinning op de uitverkoop van de tanks, die in zijn ogen nog van grote strategische waarde kunnen zijn. In dagblad Trouw kreeg hij woensdag bijval van de oud-topmilitairen Harm de Jonge en Ruud Vermeulen.


De Leopard-tanks werden in 2011 onder de vorige minister, Hans Hillen, afgedankt. Dat was onderdeel van de bezuinigingen op de krijgsmacht. Sindsdien zijn de tanks te koop, al valt de verkoop niet mee op de verzadigde wereldmarkt. Indonesië was vorig jaar even in beeld om 80 Nederlandse tanks te kopen, maar deed uiteindelijk zaken met Duitsland.


Hagenaars meent dat Hillen een verkeerde afweging heeft gemaakt. Hij denkt dat Nederland de tanks nog gaat missen. Hij wijst erop dat tanks ook deze eeuw nog een grote rol speelden, onder meer bij de verovering van Irak in 2003 maar ook in Afghanistan, waar de Canadezen en de Denen veel effect sorteerden met de inzet van tanks. Canada kocht daarom in 2007 nog honderd overtollige Leopards van Nederland. Hagenaars noemt de voordelen op: tanks verschaffen de eigen troepen veel bescherming, zijn in staat zware muren met één schot te doorbreken en kunnen snel reageren op vijandelijk vuur: 'De inzet van tanks in Afghanistan had ook een psyhologisch effect. Voor de eigen troepen bleek de inzet positief voor het moreel, terwijl uit inlichtingenrapportages blijkt dat Talibanstrijders grote angst hadden voor tanks.'


Nederland zelf gebruikte de zware tanks na de dekolonisatie-oorlog in Indonesië (1945-1950) alleen nog in het voormalige Joegoslavië, begin jaren negentig. Nederland rekent nu vooral op strategische internationale samenwerking: voor vredes- of stabilisatiemissies kunnen andere landen de tanks leveren. Dat Hennis het besluit van Hillen terugdraait, is zeer onwaarschijnlijk, aangezien ook zij later dit jaar voor nog 1 miljard euro aan bezuinigingen bekend moet maken.


Een woordvoerder van het ministerie laat weinig ruimte voor heroverweging: 'In 2011 is na ampel beraad besloten dat Nederland niet hoeft te beschikken over een eigen tankcapaciteit. Dat inzicht is niet veranderd en van een eventuele terugkeer van tanks in de Nederlandse krijgsmacht is geen sprake. De Nederlandse tanks zijn te koop en het bedrag van 119 af te stoten tanks is ingeboekt en onderdeel van de 1 miljard ombuigingen van 2011.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden