Hennis signaleert 'grote problemen' bij ICT Defensie

Bij het ministerie van Defensie zijn mogelijk 'grote problemen' bij de ICT. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag in de Tweede Kamer. Ze laat een onafhankelijk extern bureau onderzoek doen naar de 'signalen' die ze heeft ontvangen en die bij haar de 'alarmbellen' hebben doen afgaan.

Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp (L) en minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (M). Beeld anp

Nog voor de zomer zal de minister de Kamer informeren over de resultaten van het onderzoek dat 50.000 euro kost. Het bureau bekijkt de staat van de ICT en de aansturing. 'Ik wil nu eens en voor altijd weten hoe we er op IV (informatievoorziening) en ICT-terrein voorstaan.' Ze noemt genomen stap heeft 'een vlucht naar voren'.

Angelien Eijsink van de PvdA sprak van een 'bom' en is 'verbijsterd'. Zij vroeg zich af waarom dit nooit bij eerdere Kamerdebatten naar boven is gekomen. 'Er is bij Defensie een stammenstrijd gaande', zei ze. Raymond Knops (CDA) zei de openheid van de minister te waarderen. 'Laat alle ellende nu maar komen.'

'Continuïteit gegarandeerd'
Volgens het PvdA-Kamerlid was er afgelopen dagen nog een grote ICT-storing bij Defensie. Hennis krijgt meldingen van storingen, 'maar niet zo nadrukkelijk als de afgelopen tijd". Ze zegt niet te willen wachten en de problemen te willen verhelpen. 'De continuïteit moet gegarandeerd zijn.'

Hennis zei signalen te hebben dat de communicatie tussen afdelingen niet goed loopt. Voor het onderzoek wordt een grote hoeveelheid medewerkers gehoord, niet alleen de top.

'Basis niet op orde'
In het debat zei ze dat de staat van de infrastructuur te wensen over laat en dat de basis niet op orde is. Ze wees onder meer op het krimpende budget van haar departement, dat flink heeft moeten bezuinigen de afgelopen jaren. Eijsink vond dat een te gemakkelijke verklaring.

Defensie heeft een ongelukkige geschiedenis met automatisering. Zo sleept al jaren het ICT-project Speer dat de bedrijfsvoering bij alle krijgsmachtonderdelen moet verbeteren. Het hele project heeft volgens een rapport uit januari van de Algemene Rekenkamer al 650 miljoen euro gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden