Nieuwshennis naar Irak

Hennis-Plasschaert vertrekt uit de Kamer en gaat VN-missie leiden in Irak

VVD’er Jeanine Hennis-Plasschaert verruilt de Tweede Kamer voor Irak, waar zij de lokale missie van de Verenigde Naties gaat leiden. Dat maakte Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, vrijdagavond (Nederlandse tijd) bekend in New York.

Jeanine Hennis-Plasschaert.Beeld ANP

Hennis volgt in het najaar de Slowaak Jan Kubis op. Hij was sinds 2015 de hoogste VN-vertegenwoordiger in het door oorlog verscheurde land. De missie in Irak is na Afghanistan de grootste van de VN. In haar rol zal Hennis de Iraakse regering adviseren bij het organiseren van verkiezingen, de terugkeer van vluchtelingen en de wederopbouw van het Arabische land.

Hennis is niet de eerste Nederlander op de positie. Voormalig PvdA-partijleider Ad Melkert ging haar tussen 2009 en 2011 voor. De functie van VN-gezant geldt als prestigieus, doch niet ongevaarlijk: Melkert overleefde in Irak een aanslag met een bermbom. Een andere gezant, de Braziliaan Sérgio Vieira de Mello, kwam in 2003 zelfs om bij een bomaanslag, waarbij in totaal 22 doden vielen.

In gesprek met NRC bevestigt Hennis de geruchten dat premier en partijgenoot Mark Rutte voor haar aanstelling in Irak lobbyde bij VN-baas Guterres. ‘Zo doen bewindslieden dat.’ Volgens Hennis-Plasschaert heeft zij haar nieuwe baan te danken aan haar vijf jaar als minister van Defensie. Tussen 2012 en 2017 heeft zij zo ‘veel contacten opgebouwd’. ‘Ook bij de VN.’

Ernstig tekortgeschoten

De overstap van Hennis (45) zong al maanden rond op het Binnenhof. In oktober 2017 trad zij af als minister van Defensie na het overlijden van twee Nederlandse militairen bij een ongeluk in Mali, veroorzaakt door het ontploffen van een ondeugdelijke mortier. Hennis’ positie werd onhoudbaar toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) maanden later oordeelde dat Defensie ernstig was tekortgeschoten in de zorg voor de veiligheid van de eigen militairen.

Met haar aftreden verspeelde Hennis haar kans op een ministerpost in het nog te vormen kabinet Rutte-III, dat zich luttele weken later op het bordes zou presenteren. Een aanstelling op het door haar geambieerde ministerie van Buitenlandse Zaken lag te gevoelig. De VVD’er nam plaats in de Tweede Kamer, waarvoor ze met bijna 150 duizend voorkeursstemmen was verkozen. Een vertrek van het Binnenhof, waar zij sinds 2010 rondliep, bleef echter lonken.

Hennis is het elfde Kamerlid dat vertrekt sinds de installatie van de Tweede Kamer in maart 2017. Bekend is dat Kamervoorzitter Khadija Arib geen hoge pet op heeft van volksvertegenwoordigers die het Binnenhof verlaten om carrière te maken. ‘De kiezers hadden meer van je verwacht’, vermaande Arib VVD’er Duisenberg, die al na vijf maanden zijn biezen pakte. Ook een vertrekkende partijgenoot als Jeroen Dijsselbloem spaarde Arib niet.

Met Hennis verliest de VVD opnieuw een ervaren Tweede Kamerlid. Afgelopen donderdag ging Han ten Broeke haar voor: hij stapte op nadat uitkwam dat hij vijf jaar eerder door een medewerkster van seksueel grensoverschrijdend gedrag was beschuldigd. Destijds stelden beide partijen een juridisch document op waarin zij afspraken over het voorval te zwijgen. Toen de zaak deze week via HP de Tijd alsnog naar buiten kwam, trok Ten Broeke zijn conclusies.

Vlekkeloze carrière geknakt door Mali

Minister Jeanine Hennis van Defensie trad af naar aanleiding van het fatale mortierongeval in Mali. 'Ik neem ten volle de politieke verantwoordelijkheid. Ik stop als minister', zei ze na een middag en avond debat met de Tweede Kamer. Voor Hennis was de Mali-affaire een kras op een verder vrijwel vlekkeloze carrière.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden