Hennis: 'NAVO gereed om aanval Russen af te slaan'

NAVO-militairen zijn in staat om een eventuele aanval van de Russen tegen te houden. De 28 westerse landen die lid zijn van het militaire bondgenootschap moeten dan wel blijven investeren in de onderlinge samenwerking van hun krijgsmachten en in de paraatheid en verplaatsbaarheid van hun troepen. 'En daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan.'

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie in gesprek met Nederlandse militairen tijdens de oefening.Beeld @Julius Schrank

Dat heeft minister Jeanine Hennis van Defensie donderdagmiddag gezegd na afloop van een grote NAVO-oefening in Polen. 'Ik ben er echt van overtuigd dat de NAVO daartoe in staat is', zei Hennis op de vraag of de NAVO de Russen kan tegenhouden als dat nodig is. Vooral de Baltische Staten vrezen dat Rusland delen van hun grondgebied wil innemen, zoals vorig jaar gebeurde met de Krim in Oekraïne.

'Bij een grootschalige aanval op een NAVO-lidstaat wordt alles uit de kast getrokken', zegt Hennis. 'Het betekent wel dat we op elkaar ingespeeld moeten zijn. En dat we moeten werken aan de gereedheid, verplaatsbaarheid en paraatheid van de krijgsmacht. Dat kan altijd beter en scherper.'

Lees ook

Poetin toont zijn spierballen, is een frase die we de laatste tijd vaak lezen. Met een flitsmacht geeft de NAVO antwoord. In totaal trainen 15 duizend NAVO-militairen uit 22 landen op diverse locaties in het voormalige Oostblok om vooral aan de Russen te laten zien wat ze in huis hebben. Bommen en granaten als waarschuwing aan Poetin - een reportage. (+)

Minister Hennis-Plasschaert in Polen.Beeld @Julius Schrank.

Weinig animo

De NAVO-militairen mogen dan klaar voor zijn voor militaire ingrijpen tegen de Russen, het volk is dat nog niet. De bewindsvrouw zegt 'geschrokken' te zijn dat het enthousiasme onder de West-Europese bevolking niet al te groot blijkt te zijn om mede NAVO-lidstaten militair te hulp te schieten als Rusland een van hen aanvalt.

Dat bleek begin juni uit een opiniepeiling van het Amerikaanse Pew Research Center. Meer dan de helft van de Duitsers, de Fransen en de Italianen zijn in dat geval tegen ingrijpen. Nederland is niet meegenomen in het onderzoek.

'Mijn haren gingen er wel een beetje recht van overeind staan', zegt Hennis over de uitslag van het onderzoek. 'Het is niet vanzelfsprekend dat je in een veilige omgeving opgroeit. Stel nou dat er iets gebeurt in Nederland, Duitsland of Polen, dan moet duidelijk zijn dat je het in je eentje nooit aankan. Je hebt altijd de hulp van je bondgenoten nodig', aldus de minister. Volgens Hennis is er onder de Nederlandse bevolking 'beduidend meer draagvlak' om andere lidstaten te hulp te schieten.

Nederland participeerde deze week met circa 550 militairen aan vier grote NAVO-oefeningen in Polen en de Baltische Staten. De krachtshow van in totaal 15.000 NAVO-militairen was vooral bedoeld om de Russische president Poetin te waarschuwen om het niet in zijn hoofd te halen een NAVO-lidstaat aan te vallen.

Een soldaat tijdens de NAVO-oefening.Beeld Julius Schrank

Provocatie

Hennis reageert fel op kritiek dat deze NAVO-oefening nabij de Russische grens als provocatie wordt gezien door Moskou. 'Als we ons laten verleiden om mee te gaan in de strategische communicatie van Poetin, dan zijn we precies waar hij ons wil hebben. Wat de NAVO doet is puur defensief van aard, ter geruststelling van de eigen bondgenoten. Van agressief of aanvallend gedrag is geen sprake.'

Het zijn juist de Russen die provoceren, vindt de Defensieminister: 'Kijk naar hoe Poetin de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in zijn krijgsmacht, hoe hij heeft geïntervenieerd in Georgië, hoe hij de Krim illegaal heeft geannexeerd en hoe destabiliserend hij optreedt in Oost-Oekraïne. Dus wie provoceert wie?'

Net zoals de NAVO-chef Jens Stoltenberg benadrukt Hennis dat de NAVO niet uit is op een confrontatie met Rusland, maar puur haar eigen grondgebied wil verdedigen. 'De alliantie is defensief van aard', zegt Hennis diverse malen tijdens het interview.

Militairen bereiden zich voor op de oefening.Beeld Julius Schrank

Meer geld

Hoeveel extra geld het kost om de Nederlandse krijgsmacht op peil te houden zodat het ook kan bijdragen aan het beschermen van het NAVO-grondgebied, wil Hennis niet zeggen. 'Er moet geld bij, daar maak ik geen geheim van'. Het precieze bedrag wordt pas bekendgemaakt op Prinsjesdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden