Hennis en Plasterk oefenen cruciaal debat met een rollenspel

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NATALIE RIGHTON

DEN HAAG - In een tijdsbestek van twee uur verandert de gespannen houding van minister Hennis van Defensie in opluchting. Tijdens het debat over het afluisterschandaal dinsdagavond vuurt de oppositie de eerste uren uitsluitend pijlen af op collega-minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hennis blijft buiten schot, zoals ze had gehoopt. En dus verandert haar lichaamstaal van nerveus friemelen aan een papiertje, in het glimlachend sms'en op haar mobiel.

'We gaan dit samen doen', zegt Hennis bij het binnenlopen van de plenaire zaal. Later zegt Plasterk: 'We werken uitstekend samen en vertellen elkaar de waarheid.' Hennis knikt uitdrukkelijk instemmend. De poging van de oppositie om een wig te drijven tussen de minister mislukt op dat moment.

Dat ze samen optrekken in aanloop naar het debat is geen loze taal. Maandagavond heeft Hennis Plasterk nog ontvangen in de statige vergaderzaal van Defensie. Aan de gelakte houten tafel zitten de MIVD- en AIVD-directeuren, de secretaris-generaal van Defensie en de persoonlijk woordvoerder van Hennis. Plasterk heeft ook versterking meegenomen: zijn eigen hoogste ambtenaar en woordvoerder zijn mee.

Op Hennis' ministerie oefenen ze die avond door een soort rollenspel te spelen: mogelijke Kamervragen en scenario's worden besproken. Vanaf het Plein in Den Haag is te zien hoe het licht ruim na half elf 's avonds nog brandt op het departement. De voorbereiding gaat tot in de late uurtjes door.

De volgende dag, debatdag, heeft ze weinig tijd om zich voor te bereiden. Ze heeft reguliere werkoverleggen die over heel andere zaken gaan dan de afluisterpraktijken.

Hennis gaat het debat 'heel goed' en met 'vertrouwen' tegemoet, zegt ze als ze dinsdagmiddag uiteindelijk het Plein is overgestoken en een haag van journalisten treft. Als oud-Kamerlid weet ze wat het parlement wil horen als een minister ter verantwoording wordt geroepen.

Hennis zit naast Plasterk terwijl de oppositieleden hem onder vuur nemen. Beiden kijken afkeurend als SP-Kamerlid Ronald van Raak hun Kamerbrief kwalificeert als 'flutverhaal'. Ze overleggen op fluistertoon, knikken instemmend naar elkaar. Eenmaal ontspannen straalt ze uit dat ze nu ook eens het woord wil. Maar Hennis moet uren wachten voordat ze eindelijk mag zeggen waar ze zo hard op heeft gestudeerd. Eerst schiet de oppositie haar magazijn leeg op Plasterk.

Een fractie van zijn spreektijd heeft Hennis nodig om met een gulle glimlach de Kamer te overtuigen. Na amper een half uur is de twijfel over de juistheid van haar handelen verdwenen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden