Hennis belooft onderzoek naar chroom-6 te verbreden

Werknemers van Defensie zijn op veel grotere schaal blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6 dan tot nu toe bekend was. Dat heeft de NOS vandaag gemeld. De omroep heeft arbo-rapporten in handen waaruit dat blijkt. Minister Hennis (Defensie) zei in een reactie het onderzoek te zullen verbreden.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie doet momenteel onderzoek naar de blootstelling bij vijf NAVO-werkplaatsen. Beeld anp
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie doet momenteel onderzoek naar de blootstelling bij vijf NAVO-werkplaatsen.Beeld anp

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie doet momenteel onderzoek naar de blootstelling bij vijf NAVO-werkplaatsen. Uit de rapporten blijkt dat op nog zeker tien werkplaatsen werknemers zijn blootgesteld aan veel te hoge concentraties chroom-6 uit de verf. De concentraties chroom-6 die zijn gemeten, stijgen ver boven de veiligheidsnorm uit. De medewerkers werden tot eind jaren 90 niet of nauwelijks tegen de gevaarlijke stof beschermd.

Na een oproep van de militaire vakbonden beloofde Hennis vanavond het onderzoek indien nodig te verbreden. 'Als er daarvoor aanleiding is zal ik niet aarzelen het onderzoek te verbreden', aldus de minister.

Vorige maand bleek dat Defensie al vijftien jaar weet dat medewerkers in de grensregio zijn blootgesteld aan grote concentraties van een zeer kankerverwekkende stof. Meetrapporten uit 1999 en 2002 melden dat er op militaire onderhoudsbases tot acht keer meer chroom-6 aanwezig was dan de norm destijds.

Vergiftigde lucht
Op de vijf zogenoemde Poms-sites, onder meer in Brunssum en Vriezenveen, werd in opdracht van de NAVO tot 2006 materieel van het Amerikaanse leger onderhouden. De gevechtsvliegtuigen en tanks waren destijds voorzien van verf en lak die het zeer giftige chroom-6 bevatten, blijkt uit het onderzoeksrapport uit 1999. 'Bij machinale schuurwerkzaamheden komen te hoge concentraties chroom-6 vrij', staat er. Ook het ventilatiesysteem voldeed niet, waardoor mogelijk vergiftigde lucht de ruimte in kwam.

Bij letselschadeadvocaten hebben zich rond de honderd ernstig zieke oud-werknemers gemeld. Zij lijden onder meer aan kanker en auto-immuunziekten en willen een schadevergoeding.

'Onduidelijk'
Het is volgens Hennis 'onduidelijk' of medewerkers van de zogenoemde Poms-sites in de grensregio zijn blootgesteld aan te hoge concentraties van chroom-6, zo schreef zij vorige maand in antwoord op Kamervragen van de SP. In de herfst verwacht Defensie de uitkomst van het onderzoek naar de kwestie. Als er een relatie blijkt tussen hun ziekten en de werkzaamheden, zal Hennis haar 'verantwoordelijkheid nemen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden