Hennepveldje ligt in Biesbosch lekker uit de wind en in de zon

Boswachter J. van der Neut en opzichter N. Arkes banen zich een weg door verdorde rietbossen, duiken onder bemoste wilgentakken door en leggen de handen op het hoofd om zich ongeschonden langs scherpe struikpunten te wurmen....

Van onze verslaggever

BIESBOSCH

Nadat een laatste greppel is overbrugd, bevinden de boswachters zich op een rietgors, een lap grond waar vroeger riet werd gewonnen. Het verwilderde veld wordt omzoomd door wilgen en hoge struiken. Uit een omwoelde strook aarde, midden op het terrein, stijgt een sterke cannabisgeur op.

Daar, op een kwartier varen van het bezoekerscentrum van de Sliedrechtse Biesbosch, werd maandag een illegale hennep-akker ontdekt. In het gebied tussen de Zoetemelkskil en de Dode Kikvorskil, twee van de vele stroompjes die het gebied doorsnijden, stuitten student-natuuronderzoekers op een plantensoort die van nature niet voorkomt in de beschermde wetlands. Zij ontwaarden tot hun verrassing een cannabisplantage met veertig planten van zo'n anderhalve meter hoog, met stelen van vijf, zes centimeter dik.

Het is maar een klein perceel, nuanceert opzichter Arkes. 'Te groot voor eigen gebruik, te klein voor de commerciële kweek.' Maar wel op een uitstekende plek, oordeelt zijn collega. Het perceel is beschut tegen wind en heeft in het midden de hele dag zon.

Zou de cannabiskweek in het gebied uit de hand lopen, dan is controle moeilijk, erkennen Arkes en Van der Neut. Zelfs inspectie vanuit de lucht zal niet werken,denkt Arkes. In de weelderige plantenzee zal zelfs het hardgroen van hennep niet bijzonder opvallen.

'Bovendien, we leven in een tolerant land wat drugs betreft', aldus Arkes. 'We zouden net zo hard optreden tegen kwekers van geraniums. Het is nu eenmaal niet fraai om in andermans tuin een kwekerij op te zetten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden