Henkie

Martin Bril..

Martin Bril

Bij het overschrijden van de grens bij Hazeldonk is het altijd leuk de radio af te stemmen op een Nederlandse zender. Radio 1, wat mij betreft. De kinderen hebben liever Yorin FM, en dat snap ik wel, maar toch wint het nieuws altijd – dat is tenslotte waar de schoorsteen van moet roken.

Dit weekend vielen we met onze neus in Max van Weezel; hij had niet veel te melden, zoals meestal op zondagmiddag, tot hij zich ineens verstond met het Kamerlid Oplaat van de VVD, die het exportverbod van vee van minister Veerman hekelde en zei dat Nederland hiermee de gekke Henkie van Europa was. Het kan aan mij liggen, maar als ik de uitdrukking ‘gekke Henkie’ hoor, word ik altijd erg vrolijk – niet omdat ik dol ben op grapjassen en halvegaren, maar wel op politici die parmantig achter de feiten aan lopen.

Gekkie Henkie.

Als ik me niet vergis, is de uitdrukking in Den Haag geïntroduceerd door Jan Marijnissen, ook in verband met Europa en de Nederlandse financiële bijdrage – per hoofd van de bevolking betaalt Nederland meer dan welk Europees land ook. Later dook gekke Henkie opnieuw op, weer in een Europese context – toen ging het over de splitsingswetgeving en de energiebedrijven. In de campagne rondom de Europese Grondwet speelde gekke Henkie ook een aanzienlijke rol, al was hij nergens in den vleze te bewonderen. Jammer, het was een mooie rol geweest voor Bob Fosko, de huiszanger van de SP.

Het is grappig dat politiek Den Haag gekkie Henkie lijkt te reserveren voor Nederlands positie in Europa en niet de hand in eigen boezem wil steken, want hoeveel gekke Henkies lopen er niet in Den Haag zelf rond?

Om te beginnen hebben we daar de kleine oplichter Lazrak; al jaren zit hij niemand te vertegenwoordigen in het parlement, als hij al aanwezig is. Dan is er de Groep Nawijn. Lange tijd zag het ernaar uit dat die groep alleen uit Hilbrand zou bestaan, met in zijn schaduw zijn onafscheidelijke schildknaap Bart Bakker, maar nu heeft zich Gerard van As bij hem gevoegd. De groep gekke Henkie – zou ik zeggen.

Gonny van Oudenallen: gekke Hendrikje. Zit drie maanden in de Kamer, en gaat er dan vandoor met twee jaar wachtgeld die ze integer wil gebruiken, zeg maar zoals ze de gemeentelijke subsidie van de partij Mokum Mobiel in Amsterdam gebruikte om zichzelf te betalen voor adviezen die ze aan zichzelf uitbracht.

Tot slot hebben we Geert Wilders, die zich laatst beklaagde over de weinige zendtijd die zijn groep (die hoofdzakelijk uit bodyguards bestaat) is toebedeeld in de aanloop naar de verkiezingen. Maar misschien is Geert niet echt een gekke Henkie, maar een martelaar van het vrije woord en het moderne kapsel.

Ja, Den Haag.

Zo tuffend over ’s lands snelwegen, op zondagmiddag verstopt van Everdingen tot knooppunt Holendrecht, en van Amersfoort tot Eemnes, is het fijn piekeren over al die gekke Henkies die het volk vertegenwoordigen. Ook in de grote fracties en op de nieuwe kieslijsten die deze dagen gemaakt worden, komen ze weer ruimschoots voor (John Leerdam in de PvdA, Ton Elias bij VVD); allemaal lieden die zeggen dat ze precies weten wat onder de bevolking leeft. Dat is in zekere zin nog het meest angstaanjagende: gekke Henkie is onder ons, gekkie Henkie krijgt het steeds meer voor het zeggen. Het is dus eigenlijk logisch dat wij de gekke Henkie van Europa zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden