Column

'Henk zit vast, Ingrid ontgoocheld thuis'

Soms vraag je je af hoeveel toeval ons universum aankan na het nieuwsbericht dat ene Henk en Ingrid een Turk in Almelo hebben doodgeslagen. Dat schrijft columnist Lars Anderson.

PVV-leider Geert Wilders reageert op het vertrek van de Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven na het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld anp

Henk en Ingrid vermoorden een Turk in Almelo. Soms vraag je je af hoeveel toeval ons universum aankan. Twee mensen dragen de naam die een politiek opportunist bedenkt als symbool voor de 'bozige Nederlander die het spuugzat is'. De twee zijn getrouwd, hebben een junior Henkie gemaakt en wonen in een mooie Vogelaarwijk. In 2005 krijgen ze nieuwe buren; een Turks immigrantengezin. Hun achtertuinen grenzen aan elkaar. Het is het jaar dat Geert Wilders zich afsplitst van de VVD en zijn anti-islampartij voor de Vrijheid opricht.

Anti-immigratie is vanaf dan het politieke toverwoord. De multiculturele samenleving wordt door alle partijen, ook de gevestigde, doodverklaard. Weg generaal pardon, gelukszoekers gelijk terugsturen. De buitenlanders die wel binnenkomen, krijgen toetsen voorgeschoteld waar Nederlanders zoals ik niet hoger op scoren dan een vijf. Maar assimileren zullen ze, godverdomme.

Henk en Ingrid krijgen al snel mot met hun Turkse buren. Een felle TL-lamp, opdringerige oriëntaalse muziek; kleine dingen wakkeren de woede aan. Openlijk verklaren ze aan hun buurtgenoten een hekel te hebben aan Turken. Waarom ook niet? Doet iedereen; zelfs politici! Die kut-Marokkanen, die kut-Turken. Waar bemoei je je trouwens mee? Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik voel!

Proteststem
De laatste twee jaar, de periode waarin 'Henk & Ingrid' officieel bestaansrecht krijgen van Wilders, intensiveren de ruzies. Henk en Ingrid zijn sinds de verkiezingen in 2010 van de leg. Hun namen roepen verwachtingen op. Als ze zich introduceren op verjaardagen worden er wijsneuzerige grapjes gemaakt: 'Ik weet wie van ons níet op de PvdA stemt! LOL.' Henk en Ingrid worden almaar bozer: 'Als zij zo graag willen dat wij PVV stemmen, dan zullen ze het krijgen ook!' Het is een proteststem, tegen iedereen, óók tegen de PVV.

De woede grijpt om zich heen. Op die ellendige economische crisis, op MOE-landers die het baantje van hun achterneef hebben ingepikt, op teflon Mark die tegen Geert 'doe zelf eens normaal' zei, op dictaten uit Brussel, op de voortdurende kritiek richting de PVV, op de elite, op Mark en Sybrand die het Catshuisakkoord lieten klappen, op die goeiige Hero die Geert liet zitten, en toch ook op Geert die Henk en Ingrid liet zitten.

Henk begint opeens coniferen te planten in de achtertuin om dat verfoeide TL-licht te dimmen. Zogauw er Turkse muziek uit de ramen galmt, bombardeert hij ze met Hollandse smartlappen. Vorige week, als de auto van een van de Turken bij hun in de straat staat geparkeerd, gaat bij Ingrid het licht uit. Het is zaterdag 1 juli, de dag dat er een vernietigend stuk over Wilders' leiderschapskwaliteiten staat in NRC Handelsblad. Alle opgekropte woede kanaliseert zich naar de achtertuin van de Turken. Ingrid voelt zich begluurd en gaat verhaal halen. Er wordt gescholden en er vallen klappen. De Turkse buurman Aziz probeert de boel te sussen. Maar Henk is niet meer te houden en slaat hem in het gezicht. Aziz valt op een steen en raakt in coma.

Kamikazeactie
Drie dagen later, op dinsdag, bereiden twee PVV-Kamerleden een kamikazeactie voor. Met gerichte zelfmoordaanslagen proberen de heren Kortenhoeven en Hernandez van binnenuit de PVV op te blazen. Wilders leeft volgens hen in zijn eigen wereld, beweert dat de helft van zijn programma onuitvoerbaar is en minacht Henk en Ingrid. Hij noemt ze Jut en Jul.

Het doel: Geert moet kapot. Henk en Ingrid hebben het recht om te weten dat ze stemmen op een politieke charlatan. Maar Kortenhoeven en Hernandez zijn al te laat. De PVV degenereert vanuit de wortel. Geert heeft twee kiezersgedrochten gecreëerd die zichzelf uitschakelen. Henk zit vast, Ingrid ontgoocheld thuis.

Op donderdag sterft Aziz.

Lars Anderson is journalist en columnist voor Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden