Eeuwig levenHENK WULLEMS 1936-2020

Henk Wullems: coach die in Indonesië een volksheld was

Hij begon bij Blauw-Wit en haalde zijn mooiste succes bij NAC met het winnen van de beker. In Indonesië werd hij zo beroemd dat hij zonder paspoort kon.

Peter de Waard
Henk Wullems. Beeld Hollandse Hoogte / Michael Kooren
Henk Wullems.Beeld Hollandse Hoogte / Michael Kooren

Voetbalhumorogen, zo beschreef Bart Jungmann ooit Henk Wullems in deze krant.Hij behoorde tot de coaches met schuimige karakters. ‘Ze waren de opperhoofden van een mannengemeenschap met een gezag dat was gebaseerd op reputatie en een grote bek. Ze waren het zout in de pap.’ Wullems zal het zelf niet hebben gelezen. ‘Hij hield niet van de Volkskrant. Te kritisch. Hij had liever De Telegraaf’, zegt zijn zoon Coen Wullems.

Henk Wullems was een Noord-Hollander, maar is als coach vooral in Noord-Brabant en in Indonesië inde armen gesloten. Zijn grootste succes behaalde hij op 31 mei 1973 met NAC. Hij won met deze club de KNVB-beker door in de finale in de Kuip NEC met 2-0 te verslaan. Het is het enige naoorlogse succes van deze club.

Een jaar later haalde NAC opnieuw de finale,maar die werd met 6-0 verloren van PSV. Wullems zou later trainer worden van Vitesse, Go Ahead, Excelsior en AZ. Bij ADO Den Haag werd hij technisch directeur.

Groot succes kwam er voor Wullems weer in Indonesië, waar hij dankzij bemiddeling door zijn schoolvrienden PvdA-politicus Bram Peper in 1995 een baan vond bij Mastrans Bandung Raya. Met die club werd hij kampioen. Prompt volgde een benoeming tot coach van het nationale elftal. Willumns was een volks held in Indonesië.Bij de douane hoefde hij zijn paspoort niet eens te laten zien’, vertelt Coen Wullems.

In 2009 werd hij getroffen door een herseninfarct. ‘Hij was een man van de wereld.Maar ineens zat de wereld in zijn hoofd. Hij kon niet meer communiceren en lezen.’Hij overleed 15 augustus in een verpleeghuis in Udenhout.

Wullems was de oudste van zes kinderen van een Haarlemse gemeenteambtenaar. Zijn voetbaltalent kwam al jong aan het licht. Hij werd gecontracteerd door RCH uit Heemstede. Later speelde hij als rechtsback bij KFC in Koog aan de Zaan,met onder meer de gebroeders Klaas en Cees Molenaar en Martin Koeman,de vader van Edwin en Ronald, in een verdediging die de Chinese muur werd genoemd. RCH kocht hem in 1962 voor 22.500 gulden weer terug.

Hij zat toen al op de sportopleiding CIOS. Voor zijn 30ste had hij al zijn trainersdiploma’s.Blauw Wit in Amsterdam was in 1968 zijn eerste betaald-voetbalvereniging. In 1971 verhuisde hij naar WillemII, toen een armlastige eerstedivisieclub die op het veld van een fraterklooster trainde. Toen Ben Peeters plotseling ontslagen werd bij NAC haalde de club hem naar Breda. Twee seizoenen bleef NAC net boven de degradatiestreep in de eredivisie, maar was het heel succesvol in de bekercompetitie.

Daarna volgden zes seizoenen bij Vitesse in Arnhem waar hij trainerwas van een elftal met de legendarische Charley Bosveld. Promotie naar de eredivisie in het seizoen1976/77 was een van de hoogtepunten. In 1983 werd hij door Go Ahead binnen gehaald als redder in nood. CoenWullems: ‘De club stond stijf onderaan. Mijn vader haalde de 43-jarige Jan Jongbloed en de 35-jarige Dick Schneider naar de club en wist degradatie te voorkomen.’

Na Go Ahead volgde een eerste buitenlands avontuur in Saoedi Arabië. In 1995 ging Wullems naar Indonesië. Drie jaar later keerde hij halsoverkop terug naar Nederland, na het uitbreken van een volksopstand. Zodra het weer rustig was, keerde hij terug en trainde daarna nog drie clubs.De laatste was Bali Persegi FC in 2007.

Wullems woonde de laatste tien jaar met zijn tweede vrouw Yvonne Trompper in het Belgische Poppel.Met zijn eerste vrouw Truus de Roos had hij drie zoons.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden