Column

Henk lift mee met Björn van der Doelen

Schrijver Henk van Straten stapt elke week in de auto bij een min of meer bekende Nederlander. Een enkele keer neemt hij de tram. Deze week: Björn van der Doelen.

Björn van der Doelen en Henk van Straten Beeld Henk van Straten
Björn van der Doelen en Henk van StratenBeeld Henk van Straten

Er hangt een oude bel met klepel naast de voordeur van het huis van Björn van der Doelen. Mooi huis, mooie wijk. Eindhoven. De bomen in bloei, de straten rustig. Pas na de derde keer rinkelen doet de oud-PSV'er open. Halflang blond haar, grote baard, een vaal T-shirt. Inmiddels maakt hij muziek onder de naam Björn van der Doelen en de Huursoldaten. Hij maakt - tja, hoe het te noemen? - Nederlandstalige americana? Country en blues in het Brabants? Doet er niet toe. Zojuist is de nieuwe plaat verschenen: De Cowboy, de Outlaw, de Sheriff en de Hoer. Het platenlabel? Dat is hij gewoon zelf, maar hij noemt het: Val Allemaal Maar Kapot Ik Doe Het Zelf Wel Records.

Altijd als ik Björn tegenkom, ziet hij eruit alsof het zondag is en hij net op zijn gemakje zijn eerste kop koffie heeft gedronken. Alsof hij zich nooit ergens druk om hoeft te maken. En dat ís ook eigenlijk wel zo. Schaapjes op het droge: nog voor zijn 30ste gepensioneerd als profvoetballer. En blij toe, want trainen vond hij toch al niks. Over voetbal práten, dat vindt hij nog wel het allervervelendst. Dat weten ze bij de voetbalprogram-ma's op tv inmiddels ook, ze zijn gestopt hem nog te vragen. Jammer, want hij praat zo lekker.

Hij moet een paar exemplaren van de nieuwe lp op de bus doen, dus dat wordt ons ritje. Maar geen haast. 'Koffie? Gij drinkt 'm zwart toch?' Dan, als ik heb bevestigd: 'Zo zie ik 't gèr.'

We gaan in zijn tuin zitten. Een kat loopt in de zon over het dak. We zitten onder een plafond van druiventakken. Vogeltjes kwetteren. Niks aan de hand hier. Björn wrijft wat over zijn baard, steekt af en toe een hand onder zijn shirt om zijn schouder te masseren. Hij bokst drie keer per week. Amateurvoetbal op zaterdag. En optreden dus. Verder lekker thuis met zijn vrouw en hun drie blonde zoontjes.

Hoe het gaat met het album en wat de plannen zijn. 'Ik heb contact met Guus Meeuwis. Hij bood aan dat zijn mensen ook mijn pr gaan doen. Prima natuurlijk, maar ik zei meteen: luister, ik doe géén DWDD, géén Jinek, eigenlijk helemaal geen tv en ook liever geen radio.' Daar kan de pr-afdeling lekker mee aan de slag. Maar het lijkt hem nu eenmaal verschrikkelijk, zo'n minuutje op tv. Vaak genoeg heeft hij al voor de eer bedankt. 'Mijn muziek werkt alleen als verhaal, als compleet optreden.' Bovendien wil hij er niet helemaal voor naar Amsterdam hoeven rijden.

De gemiddelde artiest zal hem niet begrijpen. Wil hij dan niet groter worden? Wil hij geen media-aandacht? 'Ik heb in steeds meer dingen steeds minder zin', zegt hij lachend. Een hoop aanstellers, bovendien, daar in Amsterdam en Hilversum.

Toch groeit zijn fanschare. Want de muziek zelf, die neemt hij wél serieus. En die is heerlijk. Björn is een troubadour, een grappenmaker. Een cowboy, een sheriff, een outlaw. Maar geen hoer, dus.

En ons ritje? 'Ik breng die lp's morgen wel weg', besluit hij. Want het is goed zitten hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden