Henk Krol wekt woede Teheran door kerstgeschenk van Iraanse ambassade in vuilnisbak te kieperen

Henk Krol was op Eerste Kerstdag het tweede gespreksonderwerp van de parlementaire commissie voor Nationale Veiligheid en Buitenlandse Zaken van Iran - na de verhoging van de benzineprijs. Zonder hem met naam te noemen maakten de Iraanse parlementsleden gewag van een 'onplezierige daad' van de 50Plus-leider, die zij 'afkeurenswaardig en verwerpelijk' noemden. Sterker: de reactie van Krol op een ruimhartig gebaar van de Iraanse ambassadeur in Nederland was 'onmenselijk', meldt het Iraanse persbureau MNA.

Robert Giebels
null Beeld anp
Beeld anp

Krol schudde in een uitzending van PowNed een zakje pistachenootjes leeg in een vuilnisbak. De nootjes waren een kerstgeschenk van de Iraanse ambassade om het nieuwe jaar in te luiden. Omdat Krol meende dat de zakjes alleen aan mannelijke Kamerleden waren geschonken, degradeerde de 50Plus-voorman de pistachenoten tot afval. De tv-kijker moest dit begrijpen als een protest tegen Iran dat, zo bleek maar weer volgens Krol, 'geen beste traditie heeft op het gebied van vrouwenrechten, homorechten en überhaupt mensenrechten'. Maar Krol had niet meegekregen dat verschillende van zijn vrouwelijke collega's de nootjes wel degelijk hadden ontvangen. Het selectiecriterium van de Iraanse ambassadeur was niet geslacht, maar 'fractievoorzitter' en 'buitenlandwoordvoerder'. Dinsdag erkende Krol zijn fout: hij zei 'sorry', maar wil Iran geen excuses maken.

De Iraanse reactie op Krols symbolische daad was getergd. De ambassadeur eist excuses voor zijn 'schaamteloze actie'. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zou volgens de Iraanse ambassade 'spijt' over de daad van Krol hebben overgebracht aan Iran, maar daar is het ministerie niets van bekend. Dat de regering zich excuseert voor het handelen van een parlementariër is ondenkbaar, gezien de scheiding der machten.

Uit de felle bewoordingen van Iran blijkt dat Krol op meerdere tenen tegelijk heeft getrapt. Dat het uitgerekend pistachenoten zijn die hij heeft weggegooid, lijkt de Iraniërs te kwetsen omdat die net zo symbool staan voor Iran als kaviaar en tapijten. De handelsboycot is opgeheven waardoor de Iraanse economie kan opleven, maar aanhoudende droogte heeft het verbouwen van dit belangrijke exportproduct moeilijk gemaakt.

Ook gevoelig ligt de aard van het geschenk. Persbureau MNA noemt het een kerstgeschenk ter gelegenheid van het nieuwe jaar. Daarmee 'feliciteert de Islamitische Republiek van Iran alle christenen in de wereld met de geboorte van Jezus Christus'. Die felicitaties beschouwt Iran als een bijna altruïstische daad van medemenselijkheid. Dat die handreiking door een Nederlandse politicus botweg en op onjuiste gronden wordt afgewezen, typeert het Iraanse parlement daarom als 'onmenselijk'. Het lijkt vergelijkbaar met een Iraanse parlementariër die een ter gelegenheid van het Suikerfeest door de Nederlandse ambassadeur geschonken mooi stuk Hollandse kaas in een vuilnisbak gooit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden