NIEUWS50pLUS

Henk Krol verlaat 50Plus en begint nieuwe beweging

Zware conflicten waren 50Plus niet vreemd, maar sinds zondag verkeert de ouderenpartij werkelijk in levensgevaar. Partijleider en uithangbord Henk Krol vertrekt en begint voor zichzelf, zijn oude club in een existentiële crisis stortend. De Tweede Kamerfractie die hij achterlaat gaat verminkt verder, met Corrie van Brenk als fractievoorzitter.

Henk Krol wilde niet langer ‘trekken aan een dood paard’, zoals hij zondag zijn laatste dagen in de ruziënde ouderenpartij omschreef. Beeld BSR Agency
Henk Krol wilde niet langer ‘trekken aan een dood paard’, zoals hij zondag zijn laatste dagen in de ruziënde ouderenpartij omschreef.Beeld BSR Agency

Het is de voorlopige uitkomst van de slepende broedertwist binnen 50Plus. Wekenlang vochten de twee kampen, met Krol en voorzitter Geert Dales in het ene en bijna alle andere partijprominenten in het andere, een openlijke machtsstrijd uit. Hard botsten belangen en karakters, hard waren ook de verwijten die de kiftende partijleden elkaar per mail maakten.

Uiteindelijk wilde Krol niet langer ‘trekken aan een dood paard’, zoals hij zondag zijn laatste dagen in de ruziënde ouderenpartij omschreef. Na jaren vol intriges en vetes was hij het beu. ‘Ik heb me heel mijn leven ingezet voor groepen die in de verdrukking zitten’, schreef hij in zijn afscheidsbrief. ‘Die wil ik een stem geven. Dát wil ik blijven doen, niet gehinderd door mensen die bezig zijn met een dubbele agenda.’

Onmiddellijk kondigde Krol zijn nieuwe politieke kindje aan: de Partij voor de Toekomst. Samen met Femke Merel van Kooten-Arissen, het Kamerlid dat zich van de Partij voor de Dieren afsplitste en lid werd van 50Plus, wil hij zich inzetten voor een mooie oude dag én een schonere wereld. Het plan is om al voor die tijd samen een fractie te vormen in de Kamer – het verzoek is neergelegd bij Kamervoorzitter Khadija Arib.

In een haastig georganiseerde persconferentie toonden de drie achterblijvende Kamerleden zich furieus. Pas zondagochtend hoorden zij van Krols vertrek, vlak voor de Eindhovenaar zijn exit aan de grote klok hing. ‘Wij zijn 50Plus, wij komen op voor de ouderen. Die Partij voor de Toekomst gaat alleen over bloemetjes en bijtjes’, sneerden ze. Tussen hen en ‘zetelrover’ Krol komt het niet meer goed. Was het niet juist hun voorman die het meenemen van een zetel onmogelijk wilde maken?

Een opzetje?

De felle toon kon niet verbloemen dat het opstappen van Krol een onvoorstelbare klap is voor 50Plus. Hij was het vrolijke stemmenkanon, ook bekend bij de kiezers die de Haagse politiek niet op de voet volgen. Al sinds vorige week zondag weigerde Krol duidelijkheid te scheppen over zijn toekomst. Dagenlang liep hij naar eigen zeggen met zijn hond over de hei om de geest helder te krijgen.

Terwijl zijn fractieleden ongerust op uitsluitsel wachtten, bereidde Krol zijn afsplitsing minutieus voor. Half april al registreerde hij de website voor zijn nieuwe partij, volgens de partijleider slechts ‘voor de zekerheid’. Toen Dales vorig weekend zijn vertrek aankondigde, belde Krol met Van Kooten-Arissen: was zij bereid met hem een nieuw avontuur aan te gaan?

Na haar positieve antwoord handelde Krol snel. Woensdag nam hij Arib in vertrouwen, donderdag werd de eerste hand gelegd aan het partijlogo, betaald door Dales. ‘Een cadeautje’, zegt de scheidend partijvoorzitter, die zelf (nog) niet bij de Partij voor de Toekomst betrokken zal zijn.

Zelf zegt Krol dat hij de knoop pas definitief doorhakte op vrijdag, nadat de opstandige provinciale voorzitters niet meteen akkoord waren gegaan met een hervorming van de partijstructuur. Zijn tegenstrevers vermoeden een zorgvuldig uitgedokterd opzetje. ‘Dit haal je niet zomaar uit je achterzak’, zegt George Lernhout, aanvoerder van de provincievoorzitters. ‘Een hoop mensen zijn voor de gek gehouden’, foetert Van Brenk.

Van Kooten-Arissen ontkende vrijdag nog iedere betrokkenheid. ‘Ik had Henk beloofd mijn mond te houden. Zenuwslopend’, zegt ze nu. Haar man Frank vormt voorlopig het bestuur van de ‘PvdT’ met Frank Engelman, tot voor kort de persman van 50Plus. Hij is niet de enige 50Plusser die Krol volgt. Ook het Overijsselse Statenlid Fred Kerkhof maakt de oversteek.

Niet uitgesloten is dat meer volgen. Krol zweert niet actief op 50Plussers te zullen jagen, maar heeft wel ‘heel fijne gesprekken gehad’ met ‘een aantal toppers’ die zich hadden gemeld voor een plek op de 50Plus-lijst bij de volgende Kamerverkiezingen. ‘Als die zich nu melden bij de Partij voor de Toekomst, zwaai ik de deur wagenwijd open.’

Zulk optimisme is bij 50Plus ver te zoeken. De opstandige partijleden regen Dales aan hun lans, maar lijken hun hand te hebben overspeeld nu Krol ook vertrekt. Met minder dan een jaar tot de verkiezingen zet de Tweede Kamerfractie in op senator en pensioenwoordvoerder Martin van Rooijen als lijsttrekker. Hij moet het in de debatten opnemen tegen 50Plus’ belangrijkste tegenstander: Henk Krol.

Hoe een brief over een ‘matennaaier’ alles veranderde

Onder de in 2018 gekozen Geert Dales leek het er even op dat 50Plus volwassen was geworden na jaren vol intriges en conflicten. Maar deze maand ontplofte de boel weer, en hoe. Tweede Kamerleden en partijprominenten verdenken Dales van schimmige machtsspelletjes. En die beticht anderen weer van matennaaierij. Lees de reconstructie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden