Henk Krol stapt op: 'mijn vijanden hebben gewonnen'

Fractievoorzitter Henk Krol van de ouderenpartij 50Plus legt zijn functie als volksvertegenwoordiger neer. Dat heeft Krol in een schriftelijke verklaring laten weten.

Het opstappen van Krol komt direct nadat de Volkskrant naar buiten bracht dat hij als hoofdredacteur jarenlang de betaling van pensioenpremie voor zijn personeel bij de Gay Krant heeft ontdoken. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant na een tip die de krant kreeg via klokkenluiderswebsite Publeaks.

'Ik ben een strijder in hart en nieren, geen boekhouder', schrijft Krol vrijdagochtend in een verklaring waarin hij zijn aftreden aankondigt. 'Mijn strijd is gestreden, mijn vijanden hebben gewonnen', stelt Krol. 'Na de publicatie in de Volkskrant is het voor mij onmogelijk door te gaan als volksvertegenwoordiger. Ik kan niet anders dan mijn functie neerleggen. Maar de strijd gaat door. Het is aan anderen om verder te strijden.'

'Ik heb vele fouten gemaakt. Daardoor heb ik vijanden gekregen. Mijn strijd was echter immer oprecht, mijn aanpak evenwel niet altijd goed doordacht. Mijn fouten erken ik. Ik hoop dat mijn vijanden zullen begrijpen dat mijn bedoelingen goed waren. De strijd gaat verder. Ik ben op dit moment door al mijn krachten heen.'

'Vertrek triest en ramp voor partij'
Senator namens 50Plus en geestelijk vader van de partij, Jan Nagel, vindt het vertrek van Krol 'buitengewoon triest' voor hemzelf en voor de partij. 'Krol heeft zich geweldig voor 50Plus ingezet. Hij was zeer populair en zorgde ervoor dat onze partij van twee zetels naar dubbele cijfers in de peilingen is gegaan.' Nagel zegt de feiten over wat er precies is gebeurd bij de Gay Krant niet te kennen. 'Ik heb te maken met de realiteit dat onze politiek leider is afgetreden.'

De nummer twee van 50Plus, Kamerlid Norbert Klein, noemt het opstappen van Krol in de eerste plaats een 'persoonlijk drama' en daarnaast 'een ramp voor de partij.' Klein neemt voorlopig het fractievoorzitterschap van Krol over.

Krols Kamerzetel zal waarschijnlijk worden overgenomen door de nummer drie van de kandidatenlijst van de partij, de advocaat Martine Baay-Timmerman uit Huizen. Zij spande in het verleden met succes een proces aan tegen de staat over de carpoolstrook op de A1. Baay is al langer secretaris van het landelijk bestuur van 50Plus. Hoe de rolverdeling er zonder Krol precies gaat uitzien, moet nog worden besloten. De partij komt vrijdagmiddag bij elkaar om de huidige situatie verder te bespreken.

50Plus vorige maand ook al in bestuurscrisis
De ouderenpartij van Krol bevond zich vorige maand in een crisis nadat bestuurslid Adriana Hernández en haar partner Dick Schouw waren geroyeerd wegens 'integriteitsschending' en eigenmachtig handelen. Hernández en Schouw zeggen onterecht te zijn weggestuurd en vechten hun royement aan. De gang van zaken zorgde voor veel onenigheid en leidde zaterdagmiddag tot het opstappen van partijvoorzitter Willem Holthuizen en twee andere bestuursleden.

Na de bijeenkomst in Utrecht met provinciale vertegenwoordigers van de partijafdelingen liet Krol weten dat de problemen voorbij waren. 'We gaan zeer eensgezind verder.' De royementen werden omgezet in een schorsing.

Pensioengat
Krol betaalde tussen 2004 en 2007 en in 2009 geen werkgeversbijdrage voor het pensioen van zijn werknemers. Ook hield hij het geld achter dat de werknemers zelf inlegden. Oud-werknemers kregen daardoor een pensioengat van 4 tot 5 jaar.

Het werd de personeelsleden pas medio 2007 verteld, waarna die een verklaring moesten ondertekenen waarin zij afzagen van pensioen over de periode van 4 jaar.

In totaal hield Krol tienduizenden euro's achter die gestort moesten worden bij pensioenverzekeraar Nationale Nederlanden. Krol zegt in de krant dat hij jaren niet wist van het niet afdragen van pensioenen. 'Het was de verantwoordelijkheid van een werkneemster die haar taak niet goed heeft gedaan', aldus Krol.

Detail van de verklaring die de werknemers werd voorgelegd. Beeld de Volkskrant
Detail van de verklaring die de werknemers werd voorgelegd.Beeld de Volkskrant

De volledige verklaring van Krol: 'Ik heb vele fouten gemaakt. Daardoor heb ik vijanden gekregen.'
Mijn strijd is gestreden, mijn vijanden hebben gewonnen. Maar de strijd gaat door. Het is aan anderen om verder te strijden. Na de publicatie in de Volkskrant is het voor mij onmogelijk door te gaan als volksvertegenwoordiger. Ik kan niet anders dan mijn functie neerleggen.

Mijn leven lang heb ik oprecht proberen te knokken om mensen in de verdrukking vooruit te helpen. Vijfendertig jaar deed ik dat voor een groep die duidelijk werd achtergesteld. In 1977 mocht ik, samen met vele anderen, de Miami Nightmare organiseren, een protest in het Concertgebouw tegen de Amerikaanse homohaatster Anita Bryant.

Daarna was ik vooral actief in de strijd voor de openstelling van het huwelijk, in mijn ogen nog steeds het fraaiste immateriële exportproduct van ons land. Ik ben een strijder in hart en nieren, geen boekhouder. Ik kon mijn werk doen dankzij mensen op de achtergrond die aanvankelijk mijn financiën regelden, zoals mijn vader (accountant) en mijn toenmalige partner Joop Boonstra. Zonder hen had ik nooit kunnen doen wat ik deed.

Altijd maar was de strijd voor mij belangrijker dan de penningen. Mensen worden in mijn ogen immers gelukkiger van gerechtigheid dan van geld. Door die overtuiging heb ik vaak keuzes gemaakt, die voor anderen onbegrijpelijk zullen zijn. Zonder goede financiële onderbouwing nam ik het samen met toenmalig eindredacteur Arjen Broekhuizen op voor de in onze ogen onschuldig veroordeelde, van moord verdachte, butler Dick van Leeuwerden. Het zou nog jaren duren voordat ons verhaal breed werd geloofd. De kosten voor het maandenlange journalistieke onderzoek konden nergens worden geclaimd.

Al twintig jaar geleden produceerden we de Gay Pravda om de homobeweging in Rusland te ondersteunen, ook weer zonder deugdelijke dekking. Met de Gay Krant balanceerden we aan de rand van de afgrond na publicatie over de kwestie Anne Frankplantsoen waarbij een hoge ambtenaar zou zijn betrokken. Tot op de dag van vandaag blijft die zaak uiterst troebel. Toen de aidsgolf over ons heen spoelde en vele slachtoffers vergde, gaven we in de Gay Krant, tegen de wens van de lezers in - die wilden liever verstrooiing en vermaak -, volop voorlichting in de hoop daarmee mensenlevens te redden.

Strijd was ook in mijn persoonlijke leven nodig toen ik veertien jaar geleden tegen kanker aanliep. Even werd het knokken voor anderen onderbroken voor knokken voor mezelf.

Na de openstelling van het burgerlijk huwelijk, mijn financiële steunpilaren waren inmiddels met pensioen of arbeidsongeschikt, was de dankbaarheid van de mensen die er gebruik van konden maken groot. Zeker ook van hun omgeving. Als alle bruiloftsgasten op dergelijke huwelijken, die vroeger ondenkbaar waren, vijftig cent zouden hebben gedoneerd aan de strijders die het mogelijk hebben gemaakt, had de Gay Krant als strijder nooit financiële problemen hoeven kennen.

Drie jaar geleden ontdekte ik, dankzij Jan Nagel die mijn ogen opende, een nieuwe achtergestelde groep: de 50-plusser. Met alle overgave heb ik getracht de belangen van ouderen te verdedigen. Daarbij vooral strijdend voor gerechtigheid, waardering en respect.

Het was naïef van me om die strijd zo onbevangen aan te gaan. Ik had me moeten realiseren dat iedereen in Den Haag onder een vergrootglas ligt. Elk foutje uit het verleden wordt gewikt en gewogen. Als 63-jarige - het één na oudste Kamerlid - had ik moeten weten dat ik meer bagage met de daarbij behorende vlekjes en luchtjes zou hebben dan politici die recht uit de schoolbanken volksvertegenwoordiger worden.

Ik heb vele fouten gemaakt. Daardoor heb ik vijanden gekregen. Mijn strijd was echter immer oprecht, mijn aanpak evenwel niet altijd goed doordacht. Het is me onmogelijk geworden die strijd tot een goed einde te brengen. Mijn fouten erken ik. Ik hoop dat mijn vijanden zullen begrijpen dat mijn bedoelingen goed waren. De strijd gaat verder. Ik ben op dit moment door al mijn krachten heen. Ik hoop dat anderen de strijd, die heel hard nodig is, zullen voortzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden