NieuwsHenk Krol naar Taiwan

Henk Krol op reis naar Taiwan, Tweede Kamer wil banden aanhalen

Henk Krol (50Plus) vertrekt zaterdag richting Taipei, voor een Taiwanese studiereis. Het is niet Nixons ‘opening van China’, maar Krol gaat wel als een soort kwartiermaker. 

Henk Krol (50Plus) in het gebouw van de Tweede Kamer.Beeld ANP

Kamerleden van CDA, VVD, D66 en GroenLinks die niet meekunnen, zeggen positief te staan tegenover een parlementair bezoek aan het eiland waarmee Nederland, vanwege het Eén-Chinabeleid, geen formele diplomatieke relaties onderhoudt. 

‘Ik ga niet om een politiek statement te maken, maar om kennis op te doen’, zegt Krol desgevraagd. Zo wil hij onder meer naar Taichung, de stad die naar zijn zeggen bekroond is vanwege het scheppen van een goed leefklimaat voor ouderen. Krol wordt vergezeld door senator en partijgenoot Maaike Baaij, oud-VVD-Kamerlid Han ten Broeke en een select groepje genodigden uit de Haagse wereld.

Hij is in Taiwan voorgegaan door onder andere toenmalig Europarlementariër Hans van Baalen, maar tot een officieel Nederlands parlementair bezoek, zoals Groot-Brittannië en Duitsland brachten, kwam het nog niet. Nu groeit de belangstelling voor Taiwan vanuit de politiek, en niet alleen omdat Nederland de grootste Europese investeerder in Taiwan is en de tweede grootste Europese handelspartner van het eiland.

CDA-motie

Een CDA-motie die de regering opdraagt internationaal te pleiten voor participatie van Taiwan ‘binnen internationale organisaties’ kreeg deze maand een ruime Kamermeerderheid. China, dat Taiwan als provincie beschouwt, doet er alles aan het eiland zoveel mogelijk te weren uit dergelijke organisaties, en zet ook bedrijven en culturele instellingen onder druk om Taiwanese uitingen te weren.

De Tweede Kamer, die minister Blok opdroeg een nieuw mensenrechtenhoofdstuk van zijn China-notitie te schrijven, is van die praktijken niet gediend, zeker niet in Nederland zelf. Volgens de Taiwanezen probeert China wel degelijk culturele uitwisselingen en contacten op gemeenteniveau tegen te werken. ‘We moeten ons niet door China laten koeioneren’, zegt Bram van Ojik (GroenLinks) daarover. Nederland heeft nu een handelskantoor in Taipei, maar Van Ojik ziet wel wat in het Britse voorbeeld: ‘Zij sturen een oud-ambassadeur, iemand met politiek gewicht.’

Volgens Martijn van Helvert (CDA) is het feit dat Taiwan wél een democratie is en dat we ‘een aantal waarden met ze delen’ een ‘extra reden’ om het land op te zoeken. ‘Ik snap de voorzichtigheid van de regering, maar dat hoeft de Kamer niet te weerhouden.’ Ook Sjoerd Sjoerdsma (D66) vindt het ‘logisch’ om de banden aan te halen. ‘Taiwan is een van de Aziatische democratieën die qua opvattingen over democratie en gelijkheid het dichtst bij ons staan.’ Taiwan legaliseerde dit jaar als eerste land in Azië het homohuwelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden