Henk Krol hoofdredacteur Gay Krant

Bij kabinetsformaties wordt het leukste tot het laatst bewaard: de stoelendans. De Volkskrant neemt een voorschot en laat een aantal bekende Nederlanders naar eigen smaak en inzicht een kabinet samenstellen....

Algemene Zaken, premier: Wim Kok. Hij was in het eerste paarse kabinet een perfecte premier, stond boven de partijen. (Jammer voor Pim Fortuyn.)

Binnenlandse Zaken: Hans Dijkstal. Een goede tegenpool van Frits Bolkestein. Ze durven het aan af en toe in het openbaar van mening te verschillen. Dat is verfrissend.

Buitenlandse Zaken: Annemarie Jorritsma. Prima bewindsvrouwe, als het VVD mag zijn; Ed van Thijn, ijzersterke politicus als het een PvdA-post wordt.

Ontwikkelingssamenwerking: Jan Pronk. Never change a winning horse.

Defensie: Erica Terpstra. Vredestaken zijn nu het belangrijkst. Er is veel uitleg nodig naar de bevolking. Dat kan Erica heel goed.

Economische Zaken: Hans Wijers, een goed moderator.

Financiën: Gerrit Zalm, heeft het goed gedaan, moet zijn werk afmaken.

Justitie: Boris Dittrich en Jan-Wolter Wabeke, nu hoofdofficier van justitie. Waarom twee ministers? De ene om de normale werkzaamheden te verrichten, de andere moet zich werpen op de reorganisatie van de rechterlijke macht. Het asielbeleid moet weg bij dit ministerie.

Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: Aad Kosto. Een van de meest voortreffelijke staatssecretarissen die we ooit hebben gehad.

Onderwijs en Wetenschap: Henk Pijlman, wethouder in Groningen, of Nel Ginjaar, de vroegere staatssecretaris.

Cultuur: Truze M. Lodder, de directeur van de Nederlandse Opera.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Frits Castricum. In meerdere opzichten een zwaargewicht met goede contacten naar de vakbeweging.

Minister van Familiezaken: Greetje den Ouden-Dekkers, oud-voorzitter van de Emancipatieraad.

Wat zou het CDA opkijken!

Verkeer en Waterstaat: Mieke van der Burg. Zij zou behouden moeten blijven voor de politiek.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Ina Müller-Van Ast, vroeger PvdA-Kamerlid. IJzersterke vrouw die helaas zelf met haar gezondheid tobt.

Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer: Ed Nijpels. Deed het zo slecht nog niet, maar was een wijn die te vroeg werd ontkurkt en is nu op dronk.

Nederlandse Antillen en Aruba: Laat dat coördineren door Mieke van der Burg en laat haar ook kijken naar onze relatie met Suriname.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden