Column

'Henk Krol, Geer en Goor tegen de Haagse elite. Voor de mensen!'

Net hun nieuwe programma duiken Geer & Goor in de wereld van de armoede. En ze pakken ook nog even de ouderenzorg mee. Columnist Johan Fretz: 'Henk Krol gaat ook kijken. Henk Krol zal trots zijn.'

Gordon en Gerard Joling in de auto.Beeld YouTube

Wie heeft er al wel eens naar het promotiefilmpje voor 50Plus gekeken? As je last hebt van een winterdip, is het echt een aanrader. In de promo zingt zanger Ben Cramer de longen uit zijn lijf met de tekst Blijf van Mijn Pensioen Af: Monty Python on acid! Het filmpje stemt zo melig dat het moeilijk is voor te stellen dat het hier geen parodie betreft. Maar het is geen parodie, het is echt.

Henk Krol is ook echt, hij meent wat hij zegt: ouderen zijn volgens hem het grote slachtoffer van de crisis. Toch erg geestig: terwijl in onze Spaanse achtertuin de jeugdwerkloosheid tot een dramatisch hoogtepunt is gestegen en het ook hier voor veel jongeren nog maar de vraag is of ze ooit de banen gaan krijgen waar ze jaren van droomden, een pensioen kunnen opbouwen of hun kinderen later kunnen laten studeren, bekommert de 50Plus-frontman zich om het lot van vermogende ouderen.

Ontzien
Want dat de arme ouderen zoveel mogelijk ontzien worden binnen het regeerakkoord: dat vergeet Henkie voor het gemak telkens. En laten we eerlijk zijn: Ben Cramer die zingt dat mensen van zijn pensioen af moeten blijven, dat is alsof Gerard Joling zich plots zou opwerpen als hoeder van de minima. Oh... Wacht!

Joling, de politiek bevlogen zanger, droeg gisteren ook weer zijn steentje bij aan het publieke debat. Zijn onmisbare levensbeschouwelijke analyses dragen onherroepelijk bij aan grote maatschappelijke vooruitgang. Gister noemde hij Lodewijk Asscher in een nieuw blog een stinkend paard van Troje. Een stinkend paard. Van Troje. Joling zit in zijn metaforische periode.

Vervolgens kondigde hij aan een nieuwe televisieserie te gaan maken met zijn goede vriend: Goor. Geer & Goor duiken in de wereld van de armoede. Nu zal ik er maar geen geheim van maken dat ik de serie Geer & Goor over de Vloer altijd met veel plezier heb gevolgd.

Working class hero
Escapisme op zijn best: Geer & Goor op de varkensboerderij, Geer & Goor in de supermarkt. Nooit meer vergeet ik de blik op het gezicht van Gordon terwijl hij verzucht: 'Miranda, ik weet niet wat je met de aardappelen hebt gedaan, maar ik heb zes jaar in de keuken gestaan en dit heb ik nog nooit meegemaakt'. Divas in al hun lijden om vervolgens tot inkeer te komen over het wrede leven van de working class hero. Briljant!

In de nieuwe serie zullen Geer & Goor moeten rondkomen van een minimumloon, al zullen ze hiervoor door RTL per aflevering waarschijnlijk royaal boven bijstandsniveau worden beloond. Wat geeft het? Toptelevisie wordt het zeker, maar dat is nog niet alles, nee: Geer & Goor gaan zich met hun serie ook inzetten voor de ouderenzorg. Zo zetten ze in een klap armoede en ouderen op de kaart. Heel nobel. Want zo zijn ze. Ik ga zeker kijken: Goed Volk kijkt niet alleen maar naar elitaire televisie, toch?

Tegen de Haagse elite
Henk Krol gaat ook kijken. Henk Krol zal trots zijn. Hij zal naar aanleiding van de misstanden die Geer & Goor zullen blootleggen heel veel Kamervragen stellen. Zoals Thieme na elk debat weer over die bioindustrie begint, al gaat het over de dood van Syrische kinderen of de instorting van een volgende bank, zo zal Henk Krol ons tot in de lengte van dagen bij elk debat wijzen op de ouderen.

Hij, Geer en Goor tegen de Haagse elite. Voor de mensen! Het legt Henk allemaal geen windeieren, inmiddels stijgt hij naar twaalf zetels in de peilingen... Al is het natuurlijk nog even afwachten of zijn electoraat de volgende verkiezingen haalt.

Johan Fretz is schrijver en columnist voor Volkskrant.nl.

 
Zoals Thieme na elk debat weer over die bioindustrie begint, al gaat het over de dood van Syrische kinderen of de instorting van een volgende bank, zo zal Henk Krol ons tot in de lengte van dagen bij elk debat wijzen op de ouderen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden