Henk Kamp (VVD) verruilt parlement voor Kralendijk

Kamerlid Kamp (56) wordt Commissaris BES-eilanden...

Van onze verslaggeefster Sheila Sitalsing

Den Haag Henk Kamp, VVD-Kamerlid en oud-minister, wordt per 1 januari 2009 Commissaris op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Hij verlaat het parlement en verhuist naar Kralendijk, Bonaire.

De VVD verliest in de Tweede Kamer een zwaargewicht op de rechtervleugel, die wel getipt is als partijleider. Omdat Kamp (56) voor drie jaar – tot 2012 – heeft getekend, zal hij geen rol spelen in de Kamerverkiezingen van begin 2011.

Kamp wordt, als rechterhand van CDA-staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties, een soort oppertoezichthouder annex liaison tussen de eilanden en de rijksoverheid. De drie zogeheten BES-eilanden moeten in 2010 zijn omgevormd tot gemeenten van Nederland. Het land Nederlandse Antillen wordt ontmanteld; Cu-raçao en Sint-Maarten worden elk een land binnen het koninkrijk.

In de overgangsfase zijn de eilanden onder streng toezicht gesteld door Nederland. Zij moeten sluitende begrotingen hebben en corruptie bestrijden. In ruil daarvoor neemt Nederland hun schulden over. De tijdelijke commissaris is het oliemannetje tussen het lokale BES-bestuur en Den Haag.

Bijleveld noemt Kamp ‘doortastend’. ‘En hij weet wat besturen op gemeentelijk niveau is.’ Kamp moet in het zeer complexe integratieproces ‘bestuurlijke patstellingen en ambtelijke competentiegeschillen doorbreken’. Kamp: ‘Ik ga niet eindeloos praten, maar vooral doen.’

Kamp maakte naam met stevige opvattingen over de aanpak van Antilliaanse criminelen in Nederland. In de beeldvorming stal evenwel Hero Brinkman van de PVV de aandacht met uitlatingen als ‘verkopen op marktplaats.nl’ (de eilanden) en ‘piña-coladamaffia’ (het lokale bestuur). Kamp is niet van zins zijn politieke opvattingen over ‘het Antillianenprobleem’ daar uit te venten, zegt hij. ‘Ik heb nu een andere verantwoordelijkheid.’

Hij moet drie eilandjes het Nederlandse staatsbestel binnen loodsen, die zeer verspreid liggen in de Caribische Zee. Saba (13 vierkante kilometer groot) telt krap 1.500 inwoners, Sint-Eustatius (twee keer zo groot) heeft 2.700 ingezetenen en op Bonaire (285 vierkante kilometer) wonen 11.500 mensen.

Kamp ziet zijn overstap beslist niet als een stap terug. ‘Ik ben met even veel plezier raadslid in Borculo geweest als minister. Het ene is niet hoger dan het andere. Mij wacht een prachtige taak.’

Kamp begon in 1978 in de lokale Twentse politiek en ging in 1994 naar Den Haag. In 2002 werd hij minister van VROM in het kabinet-Balkenende I, en kort daarop minister van Defensie, wat hij tot begin 2007 bleef. Sindsdien is hij Kamerlid. Zijn zetel wordt opgevuld door Ton Elias (53).

Kamp erkent dat zijn tussentijdse vertrek ‘niet ideaal’ is. ‘Maar ik ben al dertig jaar volksvertegenwoordiger. Dan komt het einde nooit helemaal op de goede manier. De VVD draait prima; dit is een goed moment om te vertrekken.’

Chris Johnson, de gedeputeerde van staatkundige structuur op Saba, zei verheugd tegen het persbureau ANP: ‘Ik heb gehoord dat hij een energieke, no-nonsense persoon is. Dat is precies wat Saba nodig heeft. Wij zijn ook energiek en hebben een vast doel voor ogen.’ De oppositiepartij PDB op Bonaire reageert gereserveerd. Zij is tegen de ‘verregaande’ bevoegdheden die Kamp krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden