Henk Godthelp, Mohsin Hamki en Jan Rothuizen

Een pakkende thriller over de gekte op een cruiseschip, single vrouwen zijn gelukkiger dan single mannen, een kleurboek van Jan Rothuizen en andere net verschenen titels.

Jan Rothuizen. Nieuw Amsterdam; €14,99

De Vierde Dag

Stephen King ontmoet Agatha Christie - dat is De Vierde Dag van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Sarah Lotz. Honderden passagiers vieren vakantie op cruiseschip The Beautiful Dreamer. Vrij drinken, zon, onbelemmerd eten, optredens van B-artiesten en bijeenkomsten met het medium Celine, een dame die dwars door mensen heen kan kijken. Dan, op vrijwel hetzelfde moment, wordt er een moord gepleegd en valt het schip stil. Niks doet het meer, contact met de buitenwereld is onmogelijk, bovendien krijgen de opvarenden te maken met een mysterieus virus. Lutz beschrijft de gekte die dan aan boord ontstaat op grootse wijze, steeds vanuit het perspectief van een passagier of bemanningslid, met de aantekening dat iedereen natuurlijk een geheim te verbergen heeft. Lang - tot de bizarre, horrorachtige finale - blijft onduidelijk wat er aan de hand is. Is de wereld vergaan, drijft het schip in de Bermuda-driehoek?

Sarah Lotz. De Bezige Bij; €24,90

De idioot en de tederheid

Tristan heeft twee linkerhanden, een verontwikkeld brein, en literaire idealen die 'misschien tot een boeiend bestaan, maar vooral tot een miezerig inkomen zouden leiden'. Hij helpt zijn oom Arthur die in Zuid-Frankrijk biologische producten kweekt en verkoopt. Ondertussen vertelt hij Tristan zijn levensverhaal, in De idioot en de tederheid, de derde roman van Yannick Dangre.

Yannick Dangre. De Bezige Bij; €19,90

Slapen op je tenen

Het lokale nieuws hield Henk Godthelp (1958-2013), chef-redactie van het Amstelveens Nieuwblad, dermate in de greep, dat hij pas na jaren toekwam aan het schrijven van zijn eerste roman. Voordat hij die kon publiceren, overleed hij aan een longziekte. Zijn weduwe zorgt ervoor dat Slapen op je tenen alsnog verschijnt, over de obsessie die Herman heeft met zijn charismatische vriend Erik.

Henk Godthelp. Uitgeverij Hulde; €19,99

Boomgaarden

In het Zwitserse Muzot, waar Rainer Maria Rilke (1875-1926) zijn laatste levensjaren verbleef, schreef hij zijn bundel Boomgaarden in het Frans, Vergers. Na Keats, Shelley en Lewis Carroll heeft Jan Kuijper de laatste bundel van de 'beroemde klaploper' Rilke in het Nederlands herdicht.

Rainer Maria Rilke. Athenaeum; €17,50

Run baby run

Op pagina 67 van Run baby run komen dan eindelijk de tien smoezen om niet te gaan hardlopen: het regent, ik heb geen zin, ik ben zo moe, het is saai, ik heb geen tijd, het is koud, het is zo vroeg donker, ik heb geen conditie (meer), ik zie ertegen op en het lukt niet met het schema. Allemaal zeer legitieme argumenten, maar de nieuwe hoofdredacteur van het AD Hans Nijenhuis en zijn jongere loopmaatje/collega-auteur Nydia van Voorthuizen maaien ze alle tien omver. Het boek is een verslag van beider hardloopervaringen op weg naar de marathon van Berlijn en van het leven dat ze naast de trainingen ook nog leidden. Dat niet altijd zo soepel verliep als gewenst, vandaar de ondertitel: 'Soms is hardlopen het enige dat je op de been houdt.'

Hans Nijenhuis. Xander; €19,99

Liefde, lust en ellende

Een paar jaar geleden schreef psychologe Roos Vonk al een boek over de liefde, maar omdat het onderzoek ernaar nooit ophoudt ligt er nu een vernieuwde editie van Liefde, lust en ellende. Met daarin het nieuws dat vrouwen meer genieten van het single zijn dan mannen. Toch: 'De meeste singles willen uiteindelijk wel (weer) graag een partner. Sommige singles voelen zich ongelukkig omdat ze het idee hebben dat hun leven pas echt weer gaat beginnen als ze een relatie hebben. Andere maken er het beste van: ze besteden meer aandacht aan hun vrienden en hobby's en genieten van het gevoel dat alles open ligt. Deze mensen zijn even gelukkig als mensen met een relatie - en gelukkiger dan mensen met een slechte relatie.'

Roos Vonk. Maven; €14,50

Onbehagen en Beschaving - Berichten uit Lahore, New York en Londen

Beschavingen vormen een voedingsbodem voor hypocrisie, schrijft Mohsin Hamid in zijn essaybundel Onbehagen en Beschaving - Berichten uit Lahore, New York en Londen.'Beschavingen zijn illusies, maar dan wel alomtegenwoordige, gevaarlijke en krachtige illusies. Ze dragen bij aan de wreedheid van de globalisering.'

Mohsin Hamid. De Bezige Bij; €24,90

Kleur je rijks

Heel Holland bakt, jawel, maar heel Holland is ook druk met kleurpotlood en viltstift: het kleurboek voor volwassenen blijft merkwaardig populair. De jongste aanwinst in het genre is geschikt voor cultuurliefhebbers: Kleur je rijks van tekenaar Jan Rothuizen (De zachte atlas van Nederland). Het Rijksmuseum van binnen,de Nachtwacht, de Rietveldstoel, een scheepsmodel, Amsterdam in vogelperspectief -genoeg voor uren kleurvertier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden