Opinie

'Henk Bleker is het laatste scheetje van het polderpopulisme'

Twee dingen weten we nu zeker, schrijft Bert Wagendorp: 1. Jack de Vries heeft zijn beste dagen als spindoctor gehad; 2. Henk Bleker is ook de weg kwijt. Het wachten is op de dochter van Tok van Jannebaaien en Hilletje van Kassierottepunt.

Mona Keijzer, van wie tot maandag nog nooit iemand had gehoord behalve haar man en vijf zonen, de inwoners van Volendam, Ilpendam en Purmerend én de leden van het Strategisch Beraad van het CDA, is een van de zes kandidaat-lijsttrekkers van die partij.

Op YouTube staat een filmpje over Keijzer. Hierin zegt zij 'van wie ze er eentje is'. Ook na acht keer terugluisteren, wist ik het nog niet, omdat Keijzer Volendams sprak. Ik meende te verstaan dat haar vader 'Tok van Jannebaaien' heet en haar moeder 'Hilletje van Kassierottepunt en Hillekine'.

Enfin, je kunt wachten op de eerste steun-tweets van Jan Smit, Nick&Simon, de 3J's en Wim Jonk.

Dinsdag zat Mona in Noord-Hollands Diep van RTV Noord-Holland. Ze zei dat ze maandag tijdens het debat in Rotterdam de andere kandidaten had bekeken en dacht: 'Sjonge, wat hebben we binnen het CDA toch een vijftal goeie andere kandidaten om de klus te klaren' - ze is erg bescheiden.

Gelukkig zat er een zwaar getatoeëerde man met lang haar en een jagershoedje naast haar aan tafel, die bromde: 'Ga er gewoon voor, mens! Wees de feniks en kom uit de as vandaan. Jij bent de beste kandidaat.' De man had vroeger bij de brandweer gezeten, dus hij wist waarover hij sprak. Keijzer keek hem warm aan en dankte hem. 'Dat vind ik zelf eigenlijk ook wel', kon je haar zien denken, 'maar ja, dat mag je in niet hardop zeggen bij het CDA.'

Maandagavond wist Ron Fresen van de NOS nog zeker dat de strijd binnen het CDA zal gaan tussen Sybrand VHB en Liesbeth Spies óf tussen Sybrand VHB en Henk Bleker. Waaruit maar weer eens bleek hoe een langdurig verblijf in de Binnenhof-enclave je inschattingsvermogen aantast.

Wil je als CDA'er met je hart op Liesbeth Spies stemmen dan protesteert je hoofd; wil je het met je hoofd doen, dan protesteert je hart. Dus dat wordt een moeilijk verhaal, voor Spies.

Toen Henk Bleker met zijn petje met 'Eerlijk, helder, Henk' kwam aanzetten, wist je twee dingen zeker: 1. Jack de Vries heeft zijn beste dagen als spindoctor gehad; 2. Henk is ook de weg kwijt. Het is onverstandig jezelf eerlijk te noemen als elke beeldbandredacteur binnen vijf minuten grijnzend vijf flagrante leugens uit het archief tovert.

Op zijn weblog heeft 'het campagneteam' van Bleker (Jack de Vries) 'Korte statements' gepost. 'Geen vage woorden, maar duidelijkheid daar gaat het om.' 'Staan voor wat we deden en doen waarvoor we staan.' 'Meer daadkracht door draagvlak.'

Geen idee tot welke hersenloze volksstam Henks campagneteam zich hier richt, maar ik zou er voor geen geld bij willen horen. Daarin sta ik niet alleen, want in de peilingen bungelt cowboy Henk met Madeleine van Toorenburg sneu onderaan.

Henk is het laatste scheetje van het polderpopulisme. Iedereen wordt er zo langzamerhand een beetje misselijk van.

Gisteren verklaarde Henk Bleker dat het afgelopen moet zijn met het oprakelen van het 'PVV-verleden' - 'míjn PVV-verleden', bedoelde hij. We hebben het hier over een verleden dat minder dan drie weken oud is, maar uit de mond van Bleker klonk het alsof het over de NSB en '40-'45 ging. Henk verklaarde dat hij het woord PVV niet meer zal gebruiken, wat betekent dat hij het nog vaak zal gebruiken, als het zo uitkomt.

Sybrand VHB staat fier op kop in de peilingen, maar na twee dagen campagne had Mona Keijzer al bijna evenveel CDA'ers achter zich verzameld als Spies en Bleker tezamen.

Iets zegt me dat de dochter van Tok van Jannebaaien en Hilletje van Kassierottepunt nog voor opmerkelijke taferelen gaat zorgen, de komende weken.

Bert Wagendorp is columnist van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden