Hendrina Stenmanns zalig verklaard

Hendrina Stenmanns wordt zondag in Tegelen zalig verklaard. Dat gebeurt tijdens een plechtige eucharistieviering in het openluchttheater De Doolhof in het Noord-Limburgse dorp, waarin bisschop Frans Wiertz van Roermond voorgaat....

Stenmanns (1852-1903), in Issum nabij het Duitse Maria-bedevaarts Kevelaer geboren, ontving in 1892 het ordekleed van de Missiecongregatie Dienaressen van de Heilige Geest in Steyl bij Tegelen. De Duitse pater Arnold Janssen had die congregatie drie jaar eerder gesticht. Zij kreeg de kloosternaam zuster Josefa. Samen met overste Moeder Maria (Helena Stollenwerk) legde zij het fundament van de zustergemeenschap, die al snel tweehonderd zusters telde. In 1898 werd Stenmanns overste. Zij overleed na een astma-aanval op 20 mei 1903.

De Missiezusters behoren nu met ruim 3500 leden in 45 landen tot de grootste zustercongregaties in de wereld.

Het zaligverklaringsproces van Stenmanns begon in 1950. In 1991 stelde paus Johannes Paulus II vast dat zij de voor een zaligverklaring noodzakelijke heldhaftige deugdzaamheid bezat. Het benodigde wonder deed zich in 1985 voor. Een ongeneeslijke zieke Braziliaan genas, nadat een verpleegster Stenmanns had gevraagd bij God voor hem te pleiten.

Het is de tweede zaligverklaring op Nederlandse bodem. Kort na zijn aantreden in april 2005 bepaalde paus Benedictus XVI dat zaligverklaringen niet meer in Rome zouden plaatshebben, maar in het bisdom waarin de betrokkene is overleden. In mei 2006 werd de eveneens uit Duitsland afkomstige Anna Maria Tauscher in de kathedraal van Roermond zalig verklaard.

De Portugese kardinaal José Saraiva Martins, hoofd van de Vaticaanse Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen, vertegenwoordigt in Tegelen de paus. Hij leest het decreet van de zaligverklaring voor. De kardinaal zal ook het graf van Tauscher en het geboortehuis van de heilige pater Karel Houben in Munstergeleen bezoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden