'HEMA zet leveranciers onder druk'

Tientallen leveranciers van de HEMA zullen bindende arbitrage vragen over de kortingen die de winkelketen hun eenzijdig zou hebben opgelegd. De leveranciers zouden genoegen moeten nemen met een 6 procent lagere prijs dan was afgesproken en een betalingstermijn die anderhalf keer zo lang is als nu. Ze zouden zelfs 4 procent moeten terugbetalen van wat de HEMA hun vorig jaar heeft betaald.

AMSTERDAM - Dat zegt Peter van Beek van brancheorganisatie Vivo, een organisatie van importeurs waarvan er velen zaken doen met de HEMA. 'Ik ben ervan overtuigd dat al onze leden die leveren aan de HEMA zullen meedoen', zegt Van Beek. Hij spreekt van 'gangsterpraktijken'.


De HEMA ontkent collectieve prijskortingen. 'Dat bespreken we individueel met leveranciers. We hebben wel gezegd dat we minder leveranciers willen', aldus een woordvoerder, die verder niet wil reageren.


De bindende arbitrage is nog niet mogelijk. De afspraken die winkelbedrijven, producenten en importeurs van mode-artikelen erover hebben gemaakt zijn nog kakelvers. De statuten van de stichting die de afspraken moet uitvoeren zijn nog niet eens terug van de notaris en de bijbehorende website is er ook nog niet.


'Maar dat zal geen kwestie van maanden meer zijn', zegt Jef Wintermans. Wintermans is directeur van Modint, een brancheorganisatie van modeproducenten. Zodra de arbitrageprocedure klaar is, kan er volgens hem worden geklaagd. Ook van zijn leden zijn er velen getroffen door de eenzijdige maatregelen van de HEMA. Volgens zowel Wintermans als Van Beek presenteerde de keten zijn maatregelen tijdens een feestelijke 'suppliersdag', afgelopen maandag in Amsterdam.


'Ze brachten het heel mooi', zegt Van Beek van Vivo. 'De HEMA schetste hoe zij zich inspant om de omzet te vergroten. Ze vertelden dat ze flink investeerden in winkels in Marseille. En daarna zeiden ze dat ze van de leveranciers verwachten dat die meebetalen aan die investeringen. Omdat de leveranciers ook zouden profiteren.' Van Beek zegt leveranciers te kennen die 50 duizend euro zouden moeten terugstorten.


Volgens Van Beek en Wintermans is het een typisch voorbeeld van 'oneerlijke handelspraktijken'. Overeengekomen afspraken worden achteraf eenzijdig veranderd. Officieel gaat het om 'voorstellen' van de HEMA, maar Van Beek zegt dat geen enkele leverancier het zich kan permitteren nee te zeggen. 'Want dan is het risico levensgroot dat je je klant kwijt bent', zegt hij. Collectief weigeren is al helemaal onmogelijk; dan zou de mededingingspolitie ACM onmiddellijk een 'kartel' constateren en een forse boete opleggen.


Sterke partijen in de markt bezondigen zich steeds vaker aan dergelijke eenzijdige acties; ook warenhuizen en supermarkten zoals Albert Heijn, Plus en Jumbo.


De Europese Unie kent het probleem maar heeft er geen oplossing voor. Minister Kamp van Economische Zaken schreef vorig jaar aan de Tweede Kamer dat de wet tekortschiet, maar dat extra wetgeving het niet zou oplossen.


Volgens Kamp moet zelfregulatie de oplossing bieden. De arbitrageprocedures in de modebranche en in de agrofood zijn de eerste experimenten.


HEMA-bestuurder Ronald van Zetten is nauw betrokken geweest bij het opstellen van de gedragscode waaraan hij zelf zal worden getoetst: hij is vicevoorzitter van de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in de Textiel, een van de belangrijkste contractpartijen in het akkoord over arbitrage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden