AnalyseHema

Hema leek een koper te hebben gevonden, waarom is het toch afgeketst?

Eindelijk leek de Britse eigenaar van de Hema een koper te hebben gevonden, met het winkelhart op de juiste plaats. Toch is de overname afgeketst.

Peter van Ammelrooy
null Beeld ANP
Beeld ANP

Waarom is de verkoop van Hema mislukt?

De nieuwe eigenaar wil af van de afspraken die Hema heeft gemaakt met zijn franchisenemers over de verdeling van de opbrengst uit de internetverkopen en dat blijkt een breekpunt, zo meldde De Telegraaf woensdag. De franchisenemers zijn zelfstandigen die een Hema-winkel exploiteren. Van de 540 filialen in Nederland zijn er 250 ‘onder franchise’. Ze zijn goed voor 40 procent van de omzet. Een franchise krijgt een onbekend percentage van elk artikel dat via de webshop van de Hema wordt gekocht door klanten in zijn postcodegebied.

Waarom wil de potentiële koper de online-omzet niet delen?

Volgens retaildeskundigen is een middel om de Hema weer met winst te laten draaien het vergroten van de verkoop via internet. Vanwege haar grote aantal winkels die over het hele land verspreid zijn en een groot distributienetwerk, kan Hema snel producten bezorgen bij klanten. Die kunnen online bestellen en dezelfde dag nog hun artikel afhalen in het dichtstbijzijnde filiaal. Zo kan Hema de moordende concurrentie aan met webgrootmachten als bol.com. De nieuwe eigenaar wilde kennelijk vol inzetten op dit model, maar zou dat alleen financieel kunnen rondbreien als de afdracht wordt geschrapt.

Hoe reageren de franchisenemers?

Die zeggen dat ze geen partij zijn in de onderhandelingen tussen de huidige eigenaar, Lion Capital dat Hema elf jaar geleden kocht, en de beoogde koper, Core Equity Holdings (CEH) uit Brussel. De Vereniging Aangesloten Bedrijven Hema (VAB Hema) zegt wel bereid te zijn om over die afdracht te praten. De belangenclub heeft bij de rechter wel bezwaar gemaakt tegen de eis van Hema dat de franchisenemers meer gaan bijdragen aan de investeringen in de webshop en de kosten voor de verkoop van artikelen via internet. Daarover zijn voor het laatst in 2015 afspraken gemaakt. De Hema wil die openbreken. De VAB wijst echter een dictaat af.

Wat betekent het mislukken van de verkoop?

Lion Capital heeft al twee keer mislukte verkooppogingen achter zijn kiezen. Bij iedere zeperd slinkt de prijs die het Britse opkoopfonds kan vangen voor Hema. Nu zou er ruim

1 miljard op tafel hebben gelegen, van de potentiële koper. Dat Core Equity is wel een heel jong koopfonds. Pas in maart deed het zijn eerste investering. Een imposant track record ontbreekt. Toch hadden retaildeskundigen er vertrouwen in. Zoals Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing & retailing aan Nyenrode Business Universiteit, constateerde: ‘De mensen achter Core zijn afkomstig van een ander groot Amerikaans opkoopfonds, Bain Capital. Dat heeft al tal van leuke retailformules onder zijn hoede.’ Op de cv’s van de vijf partners van Core prijken de usual suspects in consultancy, zoals McKinsey en de Boston Consulting Group. Aan ervaring in het ‘omturnen’ van bedrijven is dus geen gebrek.

Viert Hema in 2026 nog wel haar 100-jarig bestaan?

De experts denken van wel. Hema maakt weer (een kleine) winst en de formule slaat aan in het buitenland, waar al 207 winkels staan. Hema is van plan om dit jaar nog

35 filialen over de grens te openen, waarvan na september tien in de Verenigde Arabisch Emiraten. Het Midden-Oosten is nieuw terrein voor het bedrijf. In Nederland experimenteert Hema met nieuwe producten en diensten. Zo verhuurt het filiaal in Oudewater (provincie Utrecht) drie vakantiewoningen. Boven de winkel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden