nieuwsHema

Hema bijna rond met schuldeisers: kwijtgescholden schulden in ruil voor het complete bedrijf

Hema heeft een akkoord bereikt met een groot deel van zijn schuldeisers over het verlagen van de schulden. Volgens het winkelbedrijf krijgen obligatiehouders in ruil voor het verlagen van de schuld alle aandelen in handen.

Redactie
Door de deal met de schuldeisers wordt de rentelast van Hema jaarlijks met 20 miljoen euro verlaagd Beeld ANP
Door de deal met de schuldeisers wordt de rentelast van Hema jaarlijks met 20 miljoen euro verlaagdBeeld ANP

Door de regeling zou de schuldpositie van Hema met 450 miljoen euro afnemen tot 300 miljoen euro. De rol van miljardair Marcel Boekhoorn, die Hema in 2018 overnam, is daarmee voor nu uitgespeeld.

De schuldeisers, die worden vertegenwoordigd door de Amerikaanse bank Moelis & Company, deden enige tijd geleden hun voorstel om Hema over te nemen in ruil voor het kwijtschelden van een deel van hun vorderingen. Boekhoorn wilde de controle niet kwijt en deed een tegenbod, maar kwam er niet uit met de schuldeisers. De directie van Hema besloot daarop de eigen onderhandelingen met de geldschieters door te zetten om zo het bedrijf te redden.

De overeenkomst is nog niet helemaal afgetimmerd. Voorwaarde voor de overeenkomst is dat 75 procent van de schuldeisers meedoet. Op dit moment heeft 62 procent van de schuldeisers zijn handtekening al onder het akkoord gezet. Om de andere schuldeisers over de streep te trekken, krijgen ze een voordelige regeling voorgehouden: wie voor 29 juni tekent, krijgt een premie van 1 procent (dus 1 procent van zijn of haar vordering). Daarna wordt de premie aanzienlijk lager: 0,2 procent.

Belangrijke stap

Volgens Hema-topman Tjeerd Jegen vormt de overeenkomst een belangrijke stap op weg naar het financieel gezond maken van het bedrijf. Het was volgens hem al lange tijd bekend dat een oplossing moest worden gevonden voor de ‘loden last’ van de schulden waarmee Hema sinds 2014 kampt.

Door de deal met de schuldeisers wordt alleen al de rentelast van het bedrijf jaarlijks met 20 miljoen euro verlaagd naar circa 30 miljoen euro. Verder wordt de kaspositie van Hema versterkt door de uitgifte van een nieuwe obligatielening van 42 miljoen euro.

Volgens Jegen heeft de coronacrisis de noodzaak om de schuldenproblematiek op te lossen versneld. Voor het hele jaar gaat Hema uit van een omzetdaling van 12,6 procent. Daarbij zal het bedrijfsresultaat naar verwachting bijna 57 procent lager uitvallen.

De centrale ondernemingsraad heeft al zijn fiat gegeven aan de deal. Hema streeft ernaar om de overeenkomst in de komende maanden af te ronden. Verdere mededelingen zullen op een later moment worden gedaan. Jegen bedankte in een toelichting ook de inspanningen die Boekhoorn met zijn investeringsvehikel Ramphastos heeft gedaan sinds de overname.

Alle vertrouwen

Wie op dit moment eigenaar is van Hema, is niet duidelijk. Juridisch is het winkelbedrijf nog steeds van Marcel Boekhoorn, maar economisch is het van de schuldeisers. Tenminste: als de overeenkomst tussen hen en Hema standhoudt. Wat er gebeurt als het toch nog misgaat, kon woordvoerder Frederieke van Urk niet schetsen. ‘Maar we zouden niet met deze overeenkomst naar buiten zijn gekomen als we niet alle vertrouwen zouden hebben dat dit doorgaat.’

Ook als de overeenkomst wél doorgaat, is nog veel onduidelijk. Dan komen de aandelen in handen van de obligatiehouders, maar dat is eigenlijk een onhoudbare situatie. De schuldeisers zijn niet één partij, al hebben ze zich voor deze onderhandelingen wel verenigd. Het meest voor de hand liggende scenario is dat de nieuwe eigenaren hun Hema gaan verkopen.

Twee partijen hebben al belangstelling getoond: Marcel Boekhoorn zou het bedrijf weer willen kopen, en Mirage, de eigenaar van winkelketen Blokker, deed vorige week een bod. Een woordvoerder van Blokker laat weten ‘dat het proces nog loopt’. In hoeverre de biedingen van Blokker of Boekhoorn serieus worden genomen, is onduidelijk.

Meer over Hema

Eigenaar Boekhoorn lijkt buitenspel gezet bij Hema
Hema mag dan financieel op krukken lopen, de transferstrijd om de aandelen van het oer-hollandse bedrijf is er niet minder om. Zondagmiddag maakte het moederbedrijf van Blokker zijn interesse in Hema bekend, niet veel later gevolgd door een bericht uit de bestuurskamer van Hema zelf: de directie zou, buiten de eigenaar van het bedrijf om, dicht bij een overeenkomst met de schuldeisers zijn.

Schuldeisers beramen coup om Hema over te nemen
Miljardair Marcel Boekhoorn is nog maar anderhalf jaar eigenaar van Hema, en nu al dreigt het warenhuis hem afhandig te worden gemaakt. Schuldeisers van Hema hebben hem een plan voorgelegd om 300 miljoen euro aan schulden kwijt te schelden in ruil voor aandelen. In dat geval zouden zij feitelijk eigenaar worden van Hema.

Kan Hema een Nederlandse Goem worden?
Als de staat Hema zou nationaliseren – hopelijk niet om de onbetaalde rekening van miljardair Marcel Boekhoorn te voldoen – hoeft dat geen fiasco te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden