'Hels kabaal in de zaal en een dove Italiaan

'Tal van winkeldiefstallen en roofovervallen heeft de verslaafde Italiaan gepleegd. Zijn raadsman pleit voor een lagere straf dan vier maanden, maar vangt bot bij een geïrriteerde rechter....

ANTONIO heeft twee gebreken: hij is doof en verslaafd aan heroïne. Het eerste is niet alleen lastig voor hem, maar ook voor zijn tolk tijdens de zitting van de Amsterdamse politierechter. De 46-jarige Italiaan staat terecht voor een gevolg van zijn tweede gebrek: hij steelt namelijk als de raven. Bovendien hangt hem straf boven het hoofd, omdat hij als ongewenst verklaarde vreemdeling niet in Nederland mocht verblijven.

Na een aantal veroordelingen voor winkeldiefstal en straafroof werd Antonio op 10 oktober dit jaar aangezegd dat hij zijn biezen moest pakken. Hij negeerde het bevel en zette zijn rooftochten voort. Op 21 oktober ging het alarm af in de winkel waar hij een leren jas ter waarde van 1500 gulden in zijn tas had gestopt. Nog geen maand later werd hij op heterdaad betrapt door een rechercheur van het zakkenrollersteam, die hem een tijdje had gevolgd en door de etalageruit van de kledingwinkel Sissy Boy zag dat Antonio een broek van 220 gulden wegnam.

Het is zo'n dag op de rechtbank dat er van alles en nog wat misgaat. De zittingen beginnen uren te laat doordat de gedetineerde verdachten te laat arriveren. Zij moeten van heinde en verre naar Amsterdam worden getransporteerd met boevenbusjes die in de ochtendfiles belanden. De zitting wordt ook nog eens verstoord door lawaai dat in een belendend zaaltje wordt veroorzaakt door een schuurmachine. 'U heeft dubbel pech', zegt de rechter tegen de tolk. 'Hels kabaal en een dove Italiaan.'

De rechter wil weten hoe lang Antonio al in Nederland is. 'Ik kom en ga, kom en ga', vertaalt de tolk. Hij was bakker in een Italiaans dorpje en raakte aan lager wal nadat een acht jaar durende relatie werd verbroken. In de heroïne zocht hij troost voor zijn liefdesverdriet.

Antonio's raadsman heeft er zin in. Hij is vastbesloten te pleiten voor een lagere straf dan de vier maanden cel die de officier van justitie eist. Hij is het ermee eens dat de diefstal van de jas is bewezen, maar over die van de broek wil hij toch wel een verweer voordragen. De politierechter - een oude rot in het vak en bekendals een beminnelijk mens en een goede rechter - heeft daargeen belangstelling voor. 'Uw verweer is mij bekend, dat heeft u al gevoerd bij de rechter-commissaris.'

Terwijl hij een blik over zijn schouder werpt naar de bomvolle tribune die wordt bevolkt door een schoolklas, zegt de raadsman: 'Maar het is misschien leuk voor het publiek.' Dit had hij beter niet kunnen zeggen, omdat de opmerking naar later blijkt slecht valt bij de toch al door de opgelopen vertraging en het lawaai enigszins geïrriteerde rechter.

Niettemin begint de raadsman zijn verweer. Hij betoogt dat de politie ten onrechte Antonio gedurende langere tijd heeft geobserveerd. 'Als je bekend bent als pleger van winkeldiefstallen, ben je dan altijd verdachte?', vraagt hij.

Volgens hem maakte de politie inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van zijn cliënt. De waarneming van de agent dat Antonino de broek stal, zou niet als bewijs kunnen gelden.

Vervolgens wil de raadsman iets te berde brengen over de heroïneverslaving van de verdachte. Hij begint een zin met: 'De minister van Volksgezondheid...'. De rechter onderbreekt hem: 'Wilt u afronden? Wilt u een beroep gaan doen op de minister?' De raadsman wordt boos en pakt demonstratief zijn papieren in. 'Ik wil u vragen of u uw irritatie over mijn verweer niet ten koste van mijn cliënt wilt laten komen', zegt hij alleen nog.

De rechter legt een lagere straf op dan is geëist: vier maanden gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk, met aftrek van de twaalf dagen die de verdachte in voorlopige hechtenis zat. Antonio zal nog voor Kerstmis op vrije voeten zijn.

De rechter legt aan de scholieren uit waarom hij de raadsman afkapte. 'Hij was nogal op de tribune aan het pleiten. Dat was niet zo verstandig. In Nederland pleiten wij voor de rechter en de officier van justitie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden