Column

Help! Nóg meer help-tv

'Straks zien we hoe Richard worstelt met zijn controledwang. En lijkt een oplossing verder weg dan ooit.'

Jean-Pierre Geelen
Een scène uit een aflevering van Extreem Jaloers. Beeld RTL
Een scène uit een aflevering van Extreem Jaloers.Beeld RTL

RTL4-baas Erland Galjaard wil 'waken voor een overkill aan help-tv', zei hij twee weken geleden bij de presentatie van het nieuwe tv-seizoen. Het wil nog niet erg vlotten.

Alleen dinsdagavond al was het weer raak op twee zenders tegelijk. Uitstel van executie en Dubbeltje op z'n kant op RTL 4, terwijl op NPO3 de EO dezelfde producent (BlueCircle) had ingehuurd voor het gelijkvormige Villa single mama, over alleenstaande moeders die de opvoeding van hun kinderen niet aankunnen. De scheidslijn tussen publiek en commercieel is niet eens meer vervaagd, hij is officieel opgeheven.

Woensdag gooide waakhond Galjaard een nieuwe schep kolen op het vuur met Extreem jaloers, een programma over, inderdaad, extreem jaloerse mensen. Het eerste woord uit de titel is al symptomatisch: televisie is dol op 'extreem', een obsessie die zo hardnekkig is dat de patiënt 'extreem' steeds meer als doorsnee gaat beschouwen.

Woensdag zat de camera op de bank bij Richard en Natasha, al 21 jaar samen, maar geplaagd door de obsessieve jaloezie van hem. Zodra Natasha het huis verliet, belde Richard haar de hele dag, wel twaalf keer per uur. Om haar te controleren. Hij was - zonder aanleiding - bang dat ze vreemdgaat. Het gevolg van zijn obsessief-compulsieve stoornis, voortgekomen uit een ongelukkige jeugd.

Froukje de Both ging er wat aan doen, want: 'Een einde aan hun relatie zal ernstige gevolgen hebben, voor het hele gezin.'

Dus klonken al snel klassieke zinnen uit dit genre die je als geknede kijker kunt dromen.

'We gaan met deze koppels aan de slag. Samen met een team van deskundigen gaan we dingen aanpakken en veranderen.'

Het drama werd vertolkt door een trio van piano, viool en tranen. Na tien minuten: 'Straks, na de reclame, zien we hoe Richard worstelt met zijn dwangmatige controledwang. En lijkt een oplossing verder weg dan ooit.'

Spannend.

Richards stoornis (hij had nooit geleerd te praten, emotie werd enkel omgezet in boosheid) werd aangepakt: hij moest sporten, op een sloperij een auto met een hamer bewerken 'om voorbij de boosheid te komen' en in een vakantiehuisje nadenken.

Het einde kende je van tevoren al. Nadat Richard op een briefje had geschreven dat hij van zijn Natasha hield, vielen de twee elkaar in de armen. Vioolmuziek speelde dat alles zou goed komen.

Help, dit is tv.

Omdat er van Erland Galjaard ook gelachen moet worden, plande hij direct na dit extreme emofeestje een vrolijk kwisje: Beste kijkers. Een Vlaams format met een vleugje Dit was het nieuws, maar toch naar oer-Hollands recept: spelleider Ruben Nicolai test twee teams (beroepskandidaat Jeroen van Koningsbrugge, Richard Groenendijk, de teruggekeerde Beau van Erven Dorens en - toch opmerkelijk - Eva Jinek) op hun kennis van tv-fragmenten en lollige filmpjes van de afgelopen week. Dolle boel.

Afgelopen week was soms 'afgelopen zomer', maar daar gaat het niet om. Na Thuis voor de buis, waarin (zorgvuldig gecaste) 'kijkers' werden gefilmd tijdens het tv-kijken, is Beste kijkers de zoveelste illustratie dat de wereld van veel tv-makers voornamelijk bepaald wordt door tv. Een obsessief-compulsieve stoornis waar tv nodig eens een hulpprogramma tegenaan moest gooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden