Help, de pizzakoerier rukt uit!

Rood licht, maximumsnelheden en overstekende voetgangers: de meeste maaltijdbezorgers weten er wel raad mee. Gas!..

Om het matig betaalde baantje een beetje spannend te maken, voeren ze hun brommertje naar hoge snelheden. Voor de hongerige klant hoeven ze het niet te doen. De brommers zijn voorzien van een warmhoudoventje en keihard scheuren levert in de stad maar een paar minuten tijdwinst op. Dus ook wanneer de koerier zich keurig aan de verkeersregels houdt, hoort de pizza, nasi of boerenkool de klant dampend te bereiken.

Toch slaagde H. Janssen, eigenaar van maaltijdbezorger Don Pizza in Capelle aan den IJssel, er maar niet in om zijn bezorgers dát aan het verstand te peuteren. Zes auto's heeft hij, en zijn koeriers reden er regelmatig een deuk in. Een enkele bezorger presteerde het zelfs zijn auto total loss te rijden. 'Ik heb bijna alleen maar studenten in dienst', zegt Janssen. 'Veel rij-ervaring hebben ze nog niet, maar ze denken dat ze Damon Hill zijn.'

Omdat zijn vermaningen weinig effect hadden, moest Janssen iets anders bedenken. Hij kwam op het lumineuze idee zijn auto's van grote stickers met de tekst 'Klachten over mijn rijstijl? Bel 4588866' te voorzien. 'Ik wilde ermee aangeven dat een snelle bezorger echt niet door plantsoentjes en over vluchtheuvels hoeft te rijden', zegt de strenge pizzabakker.

De vondst lijkt effect te hebben. Waren de banden van zijn wagens voorheen vijf keer zo snel versleten als die van 'normaal' gebruikte auto's, nu gaan ze veel langer mee. Dat is niet alleen te danken aan de opvallende leus, maar ook aan het leasen van auto's met een dieselmotor. Daar kan de ongeduldige bezorger nu eenmaal wat minder snel mee optrekken.

Leuk vonden de bezorgers van Don Pizza het aanvankelijk niet, maar sinds de invoering van de maatregel is het aantal aanrijdingen flink afgenomen. Janssen zegt iedere klacht serieus te nemen, geeft de verantwoordelijke wegpiraten op hun donder, en het resultaat is dat nog geen van zijn auto's in de prak is gereden.

Don Pizza is niet de enige pizzaboer die zijn koeriers een beetje in het gareel probeert te krijgen. Domino's Pizza in Roosendaal gaat binnenkort met alle bezorgers een dagje naar de rijschool. Wat ze daar gaan leren? 'Ik weet het niet precies, maar in ieder geval beter remmen', zegt assistent-manager S. Ginmenez.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden