Help de pennenman uit Syrië: 143.000 euro

De wereld maakte vorige week kennis met Abdul Halim. Wat de IJslandse activist Gissur Simonarson zo aantrok in de foto van deze Syrische vluchteling in Beiroet? Over diens rechterschouder hangt zijn slapende dochter, in de linkerhand houdt hij acht ballpoints vast die hij probeert te verkopen.

Sakir Khader
Abdul op straat in Beiroet Beeld Twitter
Abdul op straat in BeiroetBeeld Twitter

Amper vier dagen later is Abdul Halim zo'n 143 duizend euro rijker. Met dank aan Simonarson, die het beeld hartverscheurend noemt. 'Iedereen wil helpen. Ik droom nog steeds. Echt, ik denk steeds dat ik droom', zegt Abdul Halim in een telefonische reactie vanuit Beiroet.

Abdul Halim vluchtte twee jaar geleden uit het door oorlog geteisterde Syrië. Hij ging naar Libanon. Daar is hij genoodzaakt spullen te verkopen in de straten van Beiroet om voor zijn gezin te kunnen zorgen.

De IJslander Gissur Simonarson brengt daar vorige week verandering in. Hij plaatst de foto's van Abdul Halim op zijn veelgevolgde twitteraccount. Achter zijn computer in Noorwegen ziet hij de foto's viraal gaan. De reacties stromen binnen. Iedereen wil de man helpen.

Hij vraagt via twitter of iemand hem in contact kan brengen met de vluchteling. Al snel wordt de Syriër gelokaliseerd. De pennenverkoper blijkt een alleenstaande vader. Hij probeert zijn 4-jarige dochter en 9-jarige zoon een zo goed mogelijk bestaan te bieden.

#BuyPens

Voor hij het Syrische oorlogsgeweld ontvluchtte, woonde hij in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk. Hij werkte als arbeider in een chocoladefabriek. Toen het vluchtelingenkamp nabij de Syrische hoofdstad Damascus onder vuur kwam te liggen, moest hij vluchten.

Als Gissur meer te weten komt over Abdul Halim en zijn gezin, begint hij een online crowdfunding- campagne: #BuyPens. De doelstelling is om binnen vijftien dagen 5.000 dollar op te halen voor het gezin. In het eerste half uur wordt er al 5.085 dollar gedoneerd. Na vier dagen staat de teller op 143 duizend euro. De IJslander kan zijn ogen niet geloven, de Syriër al helemaal niet. Uit meer dan honderd verschillende landen wordt geld gedoneerd, vooral uit Amerika en Groot-Brittannië.

In het begin was Abdul Halim bang dat mensen hem voor bedelaar zouden uitmaken. Die angstgevoelens verdwenen snel toen hij merkte dat iedereen hem omarm-de. 'Ik kan het allemaal nog steeds niet bevatten. Is het echt?', vraagt hij nogmaals.

Eigen pennenwinkel

Hij wil graag dat zijn kinderen gaan studeren. Met het geld dat wordt gedoneerd, gaat Abdul Halims wens in vervulling. 'Ik ben iedereen dankbaar, iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Ik wil met het geld ook andere Syrische vluchtelingen helpen. Mocht iemand ziek zijn en een operatie nodig hebben, dan sta ik klaar.'

Ook Gissur Simonardson is dolgelukkig. 'De mensen zijn geweldig. Dit heb ik nooit verwacht.' Hij vindt het waanzinnig dat mensen over de hele wereld de handen ineenslaan om deze man te helpen. Het liefst laat hij de Syriër overkomen naar Noorwegen, maar Abdul Halim wil niet. Die wil liever in Beiroet blijven, waar hij nu mogelijk ooit zijn eigen pennenwinkel kan openen. Met als naam op de gevel: BuyPens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden