Help, Chelsea gaat op kamers

Regeringsleiders die in de komende jaren het Witte Huis willen bezoeken, zullen eerst de vakantie-kalender van First Daughter Chelsea moeten raadplegen....

OSCAR GARSCHAGEN

Na intensief overleg had de Chileense regering data vastgelegd voor de jaarlijkse Summit of the Americas, die in '98 in Santiago de Chile zal worden gehouden. Het was een heidens karwei geweest om de agenda's van 34 toppolitici te coordineren. Tot ontsteltenis van de Chilenen moeten zij hun werk overdoen, want Clinton kan beslist niet in de laatste week van maart. De reden is dat in die week de voorjaarsvakantie van scholen en universiteiten ingaat. Je bent een moderne vader of niet.

De Clintons maken er geen geheim van dat zij grote moeite hebben met het vertrek van hun dochter naar een van Amerika's beste universiteiten, de Stanford University in Palo Alto, Californië, dus helemaal aan de andere kant van het land. Woordvoerder McCurry vertelde eerder deze week dat de president en zijn vrouw zich behoorlijk blue voelen en kampen met het 'lege nest syndroom'.

Een verzuchting die een stortvloed aan adviezen van meevoelende ouders, columnisten en allerhande gogen heeft opgeleverd. Raadgevingen die variëren van 'koop een hond', 'sticht de Lonely Fathers Club' of verplaats het Witte Huis naar Californië en de president allemaal somberder hebben gemaakt. Het enige advies dat hij wel heeft overgenomen betrof een spoedcursus Internet en e-mailen.

Clinton heeft het moment van vetrek van zijn oogappel zo lang mogelijk willen uitstellen, maar donderdag moest hij eraan gelopen. Met de Air Force One brachten hij en Hillary donderdag Chelsea weg naar Stanford en zullen daar de komende dagen doorbrengen om haar te installeren.

Clinton hoopte dat zij zou gaan studeren aan de Georgetown University in Washington DC, zijn eigen alma mater, en op loopafstand van het Witte Huis. Moeder Hillary had haar dochter graag op een van de universiteiten in Boston gezien.

Chelsea (17) koos echter bewust voor Stanford. Hoe verder weg van politiek Washington en het betrekkelijke isolement van het Witte Huis des te beter moet zij hebben gedacht. Californië, zeker in de omgeving van San Francisco, heeft bovendien in meer dan een opzicht een zeer aangenaam klimaat. De universiteit staat bovendien al jaren lang op de eerste plaats van de top-tien van Business Week.

Stanford is met ruim 27 duizend dollar (inclusief woonlasten) ook een van de duurste universiteiten. Gevoegd bij zijn andere, zeer grote financiële lasten houdt dat voor de Clintons in dat zij na zijn presidentschap serieus geld moeten verdienen. Het lezingencircuit, boeken schrijven en 'iets internationaals' moeten uitkomst bieden.

Hun eerste zorg is echter dochter Chelsea en haar veiligheid in de betrekkelijk open omgeving van de universiteitscampus. Zij zal worden begeleid door een agent van de Secret Service, die een speciale opleiding heeft gekregen om zich te kunnen aanpassen aan zijn nieuwe opdracht. De Clintons hopen dat de media haar met rust zullen laten en daarmee de bestaande gedragscode zullen voortzetten.

De paparazzi en de tv-camera's hebben Chelsea in Washington DC goeddeels genegeerd op last van hun opdrachtgevers bij kranten en tv-stations. Dat zijn over het algemeen ouders van kinderen die begrip konden opbrengen voor het dringende verzoek van de Clinton om Chelsea een perscircus te besparen.

Op de universiteit zelf zijn maatregelen genomen om de media te weren en studenten zijn verzocht haar te behandelen als ieder ander. Dat zijn de meesten ook van plan, hoewel een jongen uit San Diego een probleem voorzag. 'Leuke meid, die Chelsea. Maar als zij nu de hele tijd een Secret Service-agent bij zich heeft, die zich voordoet als een student en zij komt op jouw feest en je geeft haar een blikje bier. Word ik dan ter plekke gearresteerd omdat ik alcohol heb verstrekt aan een minderjarige?'. Goede vraag in een land waar jongeren onder de 21 serieus in moeilijkheden kunnen komen als zij in het openbaar een glas bier of wijn drinken.Oscar Garschagen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden