Helmut Kohl sust CDU-congres in slaap

Of de applausmachine voor Helmut Kohl was voorgeprogrammeerd, kon de beroemde Ossi Rainer Eppelmann niet zeggen. 'Ik ben geen chirurg....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BREMEN

Eppelmann is een van de ruim duizend Duitse christen-democraten die naar Bremen zijn gereisd voor de verlossende rede van de grote roerganger. Ontgoocheld door de verliezen in de peilingen en de arrogantie waarmee kanselierskandidaat Gerhard Schröder doet alsof Kohl al weg is, willen zij het eindelijk wel eens weten. Is Schröder een windbuil of moeten zij zich voorbereiden op de Machtswechsel en dus een ander baantje gaan zoeken.

Helmut Kohl beantwoordde maandag beide vragen. Het CDU-congres, de laatste ontmoeting voor de Bondsdagverkiezingen van september, hoeft zich geen zorgen te maken. Schröder is een showfiguur, een politicus die het door Kohl opgebouwde vertrouwen van de gehele wereld in no time te schande zal maken en het verenigde vaderland met hulp van de wereldvreemde Groenen en Oost-Duitse communisten zal terugvoeren naar het oud-linkse niveau van de jaren zeventig.

Zelden zei Kohl het zo kras. Maar dit keer weet hij zich verzekerd van de steun van Bill Clinton, zijn vriend uit Amerika, die hem vorige week in Potsdam en Berlijn publiekelijk de hemel had ingeprezen. Met Kohl, zo zei de Amerikaanse president, neemt Duitsland in Europa opnieuw de leiding. Dit keer zonder geweld. Net terug van de economische top van Birmingham, kon de CDU-voorzitter zijn congres verder verzekeren dat de Japanse delegatie hem bewonderend had toegefluisterd dat Tokio zich voorbij gestreefd voelt nu Europa dankzij hem de euro invoert.

En zo praatte Kohl twee uur. Dat het land in vrede grote rijkdom heeft opgebouwd, dat de Duitse en Europese vereniging twee zijden van dezelfde medaille zijn, dat de export floreert, dat de recordwerkloosheid niet aan hem ligt, dat Schröder en zijn Sozis in de Bondsraad alle noodzakelijke hervormingen dwarsbomen en dat Wim Kok - zijn vriend uit Den Haag heeft een vaste rol in elke toespraak - laat zien hoe het ook kan.

De eveneens in duizendvoud toegestroomde verslaggevers deden niet eens meer moeite de schriftelijke versie van de toespraak te bemachtigen. Zoveel overbekende cliché's had de eeuwige kanselier nog nooit achter elkaar geplakt. Daarentegen werd vol spanning afgewacht hoe de gedelegeerden zouden reageren. Kohls rede was immers door het CDU-hoofdkwartier aanbevolen als verpletterend antwoord op Gerd Schröder en zijn onbetrouwbare bondgenoten.

Om klokslag half twee was de kanselier uitgesproken. Er werd plichtmatig geklapt. Het duurde exact tien seconden voordat het congres besefte dat er meer spektakel nodig was voor de gewenste Aufbruchsstimmung. Het gezelschap ging staan en scandeerde acht minuten lang 'Helmut, Helmut'. Op het podium ontvouwde de afdeling Berlijn een spandoek: 'Noch einmahl Helmut.' Spreker zelf deed alsof het enthousiasme hem verraste en glunderde op de hem bekende kinderlijke wijze.

Op de eerste rij zat zijn First Lady, Hannelore. Pijnlijk nauwkeurig hadden de camera's geregistreerd hoe zij tijdens de toespraak regelmatig op haar horloge had gekeken. Evenmin onopgemerkt was gebleven hoe Kohls favoriete kabinets-Ossi, minister Angela Merkel van Milieu, langdurig in haar neus had gepeuterd. Rainer Eppelmann maakt niettemin een positieve balans op: 'Als nu ook nog de media hun voorkeur voor Schröder laten varen, winnen wij de verkiezingen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden