Helmut Kohl heeft van CDU-congres niets te vrezen

Aan de vooravond van het partijcongres van de Duitse christen-democraten is het verzet tegen voorzitter Helmut Kohl in de kiem gesmoord....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Voor alle zekerheid staan er geen lastige bestuursverkiezingen op het programma, zodat Kohl (67) zich kan concentreren op de voornaamste boodschap aan de gedelegeerden: met hem aan het roer kan Duitsland met een gerust gemoed de eeuwwisseling tegemoet zien. Kohl leidt de CDU dit jaar precies een kwart eeuw en is sinds 1982 bondskanselier.

De afgelopen maanden stak er wat onrust de kop op. Kohl zou versleten zijn en ongeschikt de partij te vernieuwen. Jonge, ambitieuze kaderleden uit de provincie maakten melding van onrust aan de basis. Het onbehagen over een naderend einde van vijftien jaar christen-democratische federale almacht zou algemeen zijn.

Een van deze 'jonge wilden', CDU-chef Müller van de deelstaat Saarland, zegt vandaag in het weekblad Stern: 'Men krijgt de indruk dat het voor de inhoudelijke vernieuwing van de partij beter zou zijn als we de verkiezingen van september volgend jaar verliezen. De druk aan de basis voor veranderingen aan de top neemt toe. Velen zeggen: langzamerhand hebben we een nieuwe gezicht nodig.'

Het weekblad verspreidde de inhoud van het interview voortijdig, waarop Müller zich haastte een corrigerende verklaring af te geven. Zo erg had-ie het nu ook weer niet bedoeld. Toch een beetje bang voor de grote baas en in Leipzig waarschijnlijk weer muisstil, net als in Saarland. Daar slaagt Müller er maar niet in de meerderheid van de sociaal-democraten onder leiding van premier Lafontaine te breken.

Een andere 'jonge wilde' heeft het op het thuisfront ook zo moeilijk. Christian Wulff leidt de CDU in Nedersaksen, waar het andere SPD-kanon, Gerhard Schröder, onbetwist de absolute meerderheid heeft. Net als Müller probeert Wulff met zogenaamd heftige kritiek op Kohl de aandacht van de regionale kiezer te trekken.

Omdat Wulff voor Kohl belangrijker is dan Müller - in maart '98 gaat Nedersaksen naar de stembus, dé graadmeter voor de Bondsdagverkiezingen - heeft Kohl het volgende bedacht: hij neemt de jeugdige Wulff serieus en geeft hem op het partijcongres de leiding van de belangrijke commissie 'Kansen op arbeid'. Wulff reageerde dankbaar en zei woensdag in de Süddeutsche Zeitung dat de toekomst uitsluitend met Kohl is vorm te geven.

Wulff heeft zijn voorzitter ineens zo hoog zitten dat hij zich eigenlijk geen andere CDU-chef kan voorstellen. 'Er is in Duitsland geen andere politieke partij waar zo nauw schouder aan schouder wordt samengewerkt tussen de ervaren ouderen en de jongeren als in de CDU.' Christian Wulff is dus een naam om te onthouden, iemand die het onder Kohl in de CDU nog ver zal schoppen.

De echte partijjeugd, samengevoegd in de Junge Union, ziet het iets anders. Maar omdat de jongerenbeweging voor Kohl ongevaarlijk is en omdat het intern ook democratisch oogt, mag de voorzitter van de Junge Union deze week in het cluborgaan ongestraft beweren dat Kohl na de verkiezingen zijn voorzitterschap van de CDU moet neerleggen om plaats te maken voor een frisse kracht.

Interessanter is dat alle CDU-premiers van de Oost-Duitse deelstaten plotseling hun verzet hebben opgegeven tegen de verlaging van de solidariteitstoeslag, de Soli.

Vorige week nog liep het storm; de premiers Biedenkopf (Saksen), Vogel (Thüringen) en Seite (Mecklenburg-Vorpommern) achtten het buitengewoon on-solidair dat de regeringscoalitie (CDU/CSU, FDP) in Bonn had besloten de Soli te verlagen. 'Het verkeerde signaal naar de bevolking' en 'niet solide gefinancierd', zo luidde de kritiek. Thans heet het unaniem dat een lagere Soli de koopkracht en derhalve de werkgelegenheid ten goede komt. Het thema van het partijcongres is overigens helemaal op de voorzitter toegesneden: 'Verantwoording voor Duitsland. De 21ste eeuw menselijk vormgeven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden