Helmut Fassin 1927-2013

De bedenker van de dropveter en de jojo was een echte smaakmaker. Zijn zure matjes brengen internationale roem.

Wie denkt dat drop een puur Nederlandse vinding is, komt bedrogen uit. Een Nederlander met Duits bloed heeft dit land leren drop eten. Helmut Fassin was in de jaren vijftig als directeur van Katja Fassin in 's-Heerenberg de bedenker van de dropveters en jojo's die voor de babyboomgeneratie het favoriete snoepgoed waren en tot op de dag van vandaag worden verkocht.


Helmut Fassin overleed op 16 maart op 85-jarige leeftijd aan een alvleesklierontsteking en was tot voor kort nog dagelijks bij zijn fabriek in 's-Heerenberg te vinden. Eigenlijk heeft de fabriek een bizarre ontstaansgeschiedenis. Oprichter Josef Langenberg begint in 1910 met de handel van onder meer papieren vliegenvangers achter in een café van Marie van de Peer. Tien jaar later treedt Xaver Fassin als zijn partner toe. De productie van de vliegenvangers wordt later verplaatst naar een andere locatie in 's-Heerenberg (Lengelseweg) waar onder de naam NV Chemische Fabriek Langenberg & Co rattengif en mottenballen worden geproduceerd.


In 1930 begint Fassin met de productie van drop aangezien vliegenvangers alleen in de zomer worden verkocht. Daarom wordt gezocht naar een alternatief product dat ook in de winter afzet kan genereren en mensen aan het werk kan houden. Op dat moment wordt drop nog vooral beschouwd als een geneesmiddel tegen keelpijn en verkoudheid. Bovendien is suikerstroop het hoofdbestanddeel voor zowel drop als vliegenvangers. Uiteindelijk worden in de jaren dertig dropproducten geproduceerd zoals Rheila pastilles, potters en salmiakpastilles. Na de dood van Langenberg neemt Xaver Fassin het bedrijf over. Behalve in 's-Heerenberg wordt een fabriek geopend in Emmerich, aan de Duitse kant van de grens.


Helmut Fassin treedt begin jaren vijftig toe tot het bedrijf van zijn vader, samen met zijn broer Klaus. Xaver Fassin verdeelt het bedrijf uiteindelijk tussen zijn twee kinderen. Helmut wordt de baas van de vestiging in Nederland, terwijl Klaus in Duitsland de onderneming gaat leiden en daar onder de merknaam Katjes gietdrop gaat produceren. In Nederland ontwikkelt Helmut Fassin intussen het nieuwe merk Nicolientje dat later wordt omgedoopt tot Katja. In 1979 wordt de merknaam ook in de bedrijfsnaam opgenomen en ontstaat Katja Fassin B.V. dat bekende dropjes als Kokindjes, Apekoppen en Biggetjes op de markt brengt.


Het allergrootste succes komt zes jaar later met de uitvinding van een zure suikeropstrooi voor fruitgums. De nieuwe zure matjes veroorzaakten een enorme groei van het bedrijf dankzij de export. Bij Helmut Fassin stond kwaliteit hoog in het vaandel. Hij had een goede smaak en liep daarom bijna elke dag door de fabriek om de producten te proeven en een praatje te maken. Kenmerkend voor het familiebedrijf is dat veel waarde wordt gehecht aan langlopende relaties met zowel medewerkers als zakelijke contacten. In 1991 verhuist het bedrijf naar een gloednieuwe fabriek aan de rand van


's-Heerenberg. In de volksmond gaat dat opvallende gebouw al snel het Candy Castle heten. Die bijnaam wordt later de merknaam voor de producten die er worden gemaakt.


Helmuts zoon Thomas en dochter Patricia zullen het bedrijf uiteindelijk overnemen. In 2010 krijgt het concern bij het honderdjarig bestaan ook het predicaat koninklijk. Bij onze oosterburen bestaat het bedrijf nog steeds onder de naam Katjes Fassin GmbH & Co.KG.


Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden