Helmond wil coffeeshop definitief sluiten

HELMOND - De gemeente Helmond is van plan coffeeshop Carpe Diem definitief te sluiten. Aan de eigenaar is een vooraankondiging gestuurd van het voornemen om de eerder verleende vergunning in te trekken, staat in een verklaring die de gemeente dinsdag naar aanleiding van vragen van Nieuwsuur heeft opgesteld. Aanleiding voor de voorgenomen sluiting is het resultaat van nieuw onderzoek naar de integriteit van de eigenaar van de coffeeshop, aldus de gemeente.

ANP
Exterieur van de coffeeshop Carpe Diem in Helmond. © anp Beeld
Exterieur van de coffeeshop Carpe Diem in Helmond. © anp

In april 2010 kreeg eigenaar John Vosmeer een vergunning voor de tweede coffeeshop in Helmond. Destijds kwam hij door de screening van het zogenoemde bureau Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur).

Voor het nieuw onderzoek bestond 'een gedegen aanleiding', aldus de gemeente. Het werd aangevraagd in oktober, ruim nadat de coffeeshop tot twee keer toe doelwit was geweest van een aanslag. Het advies is vorige week ontvangen. De gemeente neemt op basis van de integriteitstoets en op basis van een zienswijze die de coffeeshop kan indienen een definitief besluit.

Crimineel

De eigenaar en zijn advocaat meldden dinsdagavond in Nieuwsuur dat het integriteitsonderzoek uitwijst dat de coffeeshop een zakelijke samenwerking zou hebben met een criminele hennepleverancier. Vosmeer ontkent dat. Advocaat Marc van den Boomen noemt het bovendien geen wonder dat de leverancier een strafblad heeft omdat hij nou eenmaal in de illegale handel zit.

De coffeeshop werd op 1 december gesloten naar aanleiding van een geweldsdreiging die tegen het pand zou bestaan. Ook burgemeester Fons Jacobs die zijn nek voor de tweede coffeeshop had uitgestoken werd bedreigd en moest onderduiken. Hij krijgt momenteel weer persoonsbeveiliging.

Strafdossier

Van den Boomen kon een deel van het strafdossier inzien van de man die een tijdje vastzat op verdenking van bedreiging van de burgemeester. Op basis daarvan betwijfelt hij dat er een reële bedreiging bestaat tegen de burgemeester.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden