Helmond in ban van drugsgeweld

HELMOND -Coffeeshop Carpe Diem aan de Noord-Koninginnewal in het centrum van Helmond is met houtplaten dichtgetimmerd. Dat is onmiddellijk gebeurd nadat locoburgemeester Frans Stienen woensdag bekendmaakte Carpe Diem te sluiten 'vanwege geweldsdreigingen tegen de burgemeester én de coffeeshop'. Niet dat de coffeeshop de regels heeft overtreden. Maar voor de veiligheid van de coffeeshophouder, de omwonenden én de burgemeester.


Burgemeester Fons Jacobs was toen al op een geheim adres ondergebracht, nadat hij 's ochtends nog een vergadering van regioburgemeesters had bezocht, vergezeld door drie bodyguards. 'In- en intriest', vond Stienen, die de taken van de burgemeester voorlopig heeft overgenomen. 'We zijn diep gezonken in Nederland.'


De coffeeshop, in juli geopend, was deze zomer doelwit van twee aanslagen. Drugscriminelen hebben kennelijk iets tegen de vestiging van een tweede coffeeshop in Helmond. Op last van de gemeente werd de shop enkele maanden gesloten. Maar sinds begin november was Carpe Diem weer open.


En nu is de coffeeshop op last van de gemeente weer dichtgetimmerd, na 'ernstige geweldsbedreigingen'. Voorlopig voor vier maanden. 'Maar als het juridisch kan, dan willen we de coffeeshop voorgoed sluiten', zegt een woordvoerder. Zwicht de gemeente daardoor niet voor het geweld en de doodsbedreigingen van criminelen? Zo wil de gemeentewoordvoerder het niet noemen: 'De veiligheid van mensen staat voorop, van de burgemeester, de coffeeshopeigenaar en de bezoekers. Moet je je voorstellen dat die handgranaten overdag naar binnen waren gegooid.'


Dat is een stelling waarvoor zelfs de coffeeshopeigenaar nog wel begrip kan opbrengen. 'Natuurlijk is het een zware domper voor mijn cliënt', zegt zijn advocaat Marc van den Boomen. 'Maar als de dreiging zo ernstig is, dan gaat het maatschappelijk belang van de openbare orde boven het privébelang.'


Het probleem is alleen, aldus de advocaat, dat alle maatregelen zijn gebaseerd op 'een dreigingsanalyse' van politie en justitie. En die is niet openbaar. 'Iedereen tast in het duister', aldus Van den Boomen.


Woensdagavond is het 'seniorenconvent' van de gemeenteraad vertrouwelijk geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen. CDA'er Jan Roefs, waarnemend voorzitter van de raad, wil donderdag niet speculeren over de vraag uit welke drugscriminele kringen het geweld en de doodsbedreigingen afkomstig kunnen zijn. De gemeenteraad had juist toestemming gegeven voor een tweede coffeeshop in de stad om de overlast te verminderen. Dat beleid lijkt met succes te zijn opgeblazen door lieden uit de onderwereld.


Sommigen hebben al de vergelijking getrokken met de drugsoorlog in Mexico of de mafia op Sicilië. Roefs: 'De brutaliteit is groot. Met hennephandel is veel geld gemoeid. Dan krijg je snel escalaties. Voor onze burgemeester is dit heel beroerd.'


Toeval of niet, woensdag luidde burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven bij een bezoek aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de alarmklok over de toenemende drugscriminaliteit in de regio. De afgelopen twee weken waren er vijf ernstige schietincidenten in Eindhoven die allemaal te maken hadden met de georganiseerde misdaad rond hennepteelt. Het loopt de politie 'over de schoenen', aldus Van Gijzel. Hij wil meer agenten voor de regio, maar Opstelten gaf vooralsnog nul op het rekest.


Volgens het OM zijn zeker twintig criminele bendes actief in Zuidoost-Brabant. Maar door gebrek aan mankracht kunnen er maar drie of vier worden aangepakt.


De drugsoorlog in Brabant is ook in Den Haag doorgedrongen. De PvdA wil een spoeddebat. Volgens PvdA-Kamerlid Marcouch moeten 'criminelen die daar een oorlog uitvechten zo snel mogelijk achter slot en grendel'. PVV'er Hero Brinkman wil zelfs het leger inzetten 'om te voorkomen dat de kogels de burger om de oren vliegen'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden