Helmand onder Afghaans bestuur

Talibanstrijders hebben woensdag in diverse provinciesteden in het noorden en oosten van Afghanistan bloedige aanslagen uitgevoerd. De aanvallen vielen samen met de overdracht door het Britse leger van Lashkar Gah, hoofdstad van de onrustige provincie Helmand, aan de Afghaanse autoriteiten.

LASHKAR GAH - In Kandahar vielen strijders een politiebureau aan. Tijdens een negen uren durend gevecht werden drie agenten gedood, onder wie de commandant. Bij een bomaanslag in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif werden vijf burgers gedood. De bom was bevestigd aan een fiets.


Niet lang na de aanval in Kandahar, namen de autoriteiten in de buurprovincie Helmand de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie over. Tussen nu en 2014 zullen de Britten geleidelijk hun 10 duizend soldaten uit de provincie terugtrekken. In nog zes andere gebieden worden de Afghanen verantwoordelijk voor de veiligheid.


Minister van Defensie Abdul Rahim Wardak sprak na de overdracht in Lashkar Gah van 'een herstel van onze eer' nu het leger steeds meer gebied in handen krijgt. Helmand was de afgelopen jaren het toneel van een bloedige strijd met de Taliban.


Het Britse leger, dat vijf jaar geleden in Helmand werd gestationeerd, maakte hier de zwaarste gevechten mee sinds de Korea-oorlog. Mede door het geweld, liep het aantal Britse doden in Afghanistan in korte tijd op tot 377.


De laatste dode aan Britse kant was maandag. Ook andere aanslagen, zoals de dood woensdag van zeven Afghaanse agenten buiten de hoofdstad, wierpen hun schaduw over de overdracht van Lashkar Gah. Nog steeds worden sommige districten van Helmand gedomineerd door de Taliban.


De overdracht van de hoofdstad is echter een signaal dat het Afghaanse leger bereid is meer verantwoordelijkheid op zich te nemen. De komende maanden zal blijken of de strijdkrachten sterk genoeg zijn.


'We zijn ervan overtuigd dat onze militairen het aankunnen', zei kolonel Amin Jan vlak voor de overdracht. 'Dit is slechts het begin.' De Britse commandant in Helmand, Ed Davis, zei dat hij vertrouwen had in de Afghaanse veiligheidstroepen. Hij noemde de vooruitgang in de provincie 'onomkeerbaar'.


Jan betwijfelde echter of het plan om alle buitenlandse militairen eind 2014 terug te trekken uit heel Afghanistan wel haalbaar is. 'Vier jaar is erg kort. We hebben nog steeds een tekort aan materieel', aldus de officier.


Er was luid applaus tijdens de ceremonie toen de speciale afgevaardigde van president Karzai, Ashraf Ghani, zei 'dat spoedig de nationale vlag in het hele land zal wapperen'.


Lashkar Gah is een van de moeilijkste regio's die onder Afghaans commando komen. De VS droegen dinsdag al de stad Metharlam, hoofdstad van de rustige provincie Laghman, over aan de Afghaanse autoriteiten. Ook Mazar-i-Sharif in het noorden moet zaterdag in handen komen van leger en politie. In totaal komen twee provincies, drie steden en twee districten onder controle van de Afghanen zelf. Het overgrote deel bevindt zich in een redelijk veilig deel van Afghanistan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden