Hells Angels vrijuit, OM in beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich er niet bij neer dat de rechtszaak tegen de Hells Angels is stopgezet. Een woordvoerder van het landelijk parket van het OM zei donderdag dat hoger beroep wordt aangetekend tegen de beslissing van de rechtbank in Amsterdam een streep door het proces te zetten.

De rechtbank verklaarde donderdag het OM niet-ontvankelijk omdat het onjuist is omgegaan met opgenomen telefoongesprekken tussen advocaten en verdachte Angels. Justitie noemde dat besluit ‘een hard gelag’.

Begin deze maand vroegen de advocaten de rechters al om een einde aan de zaak te maken. Dit verzoek werd gedaan, omdat het OM had verzuimd verslagen van afgeluisterde gesprekken tussen de raadslieden en de verdachten, te laten vernietigen.

De gespreksverslagen hadden volgens de geldende wet- en regelgeving wel degelijk vernietigd moeten worden, omdat gesprekken tussen advocaten en verdachten vertrouwelijk kunnen zijn. Die mogen niet voor opsporingsdoeleinden worden gebruikt. Officier van justitie Gert Oldekamp, van 2003 tot begin dit jaar de leider van het onderzoek naar de Hells Angels, liet de vernietiging van de verslagen na. Dit ondanks herhaald aandringen van leden van het betrokken rechercheteam. Hij kon daar voor de rechtbank geen sluitende verklaring voor geven.

Geen oneigenlijk gebruik
Het OM benadrukte in een reactie op het verzoek tot niet-ontvankelijkheid van de advocaten nog, dat politie en justitie geen oneigenlijk gebruik hadden gemaakt van de inhoud van de afgeluisterde telefoongesprekken. Het strafrechtelijk onderzoek is niet op basis van uit die gesprekken afkomstige informatie gestuurd, bezwoer officier van justitie Guus Schram de rechtbank vorige week nog. Schram erkende dat het OM procedurele fouten heeft gemaakt, maar die waren volgens hem niet zo ernstig dat het hele Angels-proces erop zou moeten stuklopen.

De rechtbank is het daar niet mee eens. De rechters vinden dat het OM herhaaldelijk schromelijk tekort is geschoten in het beschermen van de belangen van de advocaten en de verdachten. Opsporingsambtenaren hebben jarenlang kennis kunnen nemen van de vele gesprekken tussen de verdachten en hun raadslieden, meent de rechtbank. Ze spreekt van ‘ernstige, grootschalige en herhaaldelijke inbreuken op de regelgeving’.

Wel gebruikt
De rechters vinden deze gang van zaken al zo erg, dat ze zich niet eens meer de vraag hebben gesteld of het onderzoek naar deze Hells Angels met deze onterecht verkregen kennis is gestuurd. Toch zegt de rechtbank daar wel iets over: van een aantal gesprekken dat in een van de strafdossiers terecht is gekomen, stelt de rechtbank dat het OM ze heeft gebruikt bij het aanvragen van observatie en afluisteren.

Het besluit van de rechtbank is enorm zuur voor het OM. Justitie heeft de afgelopen jaren namelijk heel fors geïnvesteerd om een einde te maken aan de volgens hen ‘onaantastbaarheid’ van de Hells Angels in Nederland. Het was een van de hoogste prioriteiten van het OM, die nu onderuit is gehaald door fouten die de aanklagende instantie zelf heeft gemaakt.

Dat de Angels werden verdacht van ernstige misdrijven zoals het vormen van een criminele organisatie heeft de rechtbank meegewogen. Maar justitie heeft volgens haar de regels zo ernstig overtreden dat het belang van de samenleving bij vervolging van de Hells Angels minder groot is dan de geschonden belangen van de advocaten en hun cliënten. De rechtbank vindt dat sprake is van een vertrouwensbreuk: een verdachte moet er immers op kunnen vertrouwen dat hij zonder belemmering met zijn advocaat kan communiceren.

Hells Angels omhelzen elkaar donderdagochtend in de rechtbank in Amsterdam. De leden van de motorclub gaan vrijuit nu de rechter het OM niet-ontvankelijk heeft verklaard. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden