Hells Angels Harlingen worden niet verboden

De Harlingse afdeling van de Hells Angels wordt niet verboden. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden dinsdag besloten...

Het Openbaar Ministerie had eerder een verbod gevraagd omdat leden stelselmatig en in georganiseerd verband misdaden zouden plegen, zoals afpersing en wapen- en drugshandel.

Volgens de rechtbank is het OM er niet in geslaagd aan te tonen dat de Harlingse Angels een zodanige inbreuk maken op de openbare orde dat een verbod gerechtvaardigd is. Justitie zou onvoldoende duidelijk gemaakt dat de Friese club wordt gefinancierd met crimineel geld en leden discrimineert op basis van afkomst.

De secretaris van de Friese Hells Angels, Dirk van der Zee, is tevreden met de uitspraak. ‘Het was spannend, natuurlijk. We zijn hier blij mee. We gaan een potje bier drinken met elkaar. Het feest is pas als deze zaak voor alle Angels van de baan is.’

Chapters

Het OM probeert via civiele procedures de zeven Nederlandse afdelingen van de Angels te laten verbieden. De rechtbank in Amsterdam beslist 11 april over een verbod van de andere chapters.

Zowel de advocaat van de Harlingse afdeling als het OM denken dat de uitspraak in Leeuwarden geen gevolgen heeft voor de andere afdelingen. ‘Deze zaak staat op zichzelf’, aldus advocaat G. Kaaij.

Hoger beroep

Justitie gaat in hoger beroep en stelt zich nog steeds op het standpunt ‘dat voor de Hells Angels geen plaats is in de Nederlandse samenleving’.

Dit najaar dient een strafzaak tegen 22 leden van de Angels, die worden beschuldigd van onder meer moord, afpersing en handel in drugs en wapens. Onder de verdachten bevinden zich enkele leden uit Harlingen.

De rechtbank in Leeuwarden vindt dat de Friese afdeling niet zonder meer mag worden aangesproken op overtredingen van leden. Dat de Hells Angels ‘in georganiseerd verband en op grote schaal ernstige strafbare feiten plegen die de grondvesten van ons rechtsstelsel raken en de maatschappij grote schade berokkenen, zoals het OM heeft betoogd, kan niet op de Harlinger chapter worden betrokken.’

\N
Hells Angels van het Amsterdamse chapter wachten op 20 februari voor de rechtbank in Amsterdam Osdorp (de Bunker) op het begin van de rechtszaak tegen hun afdeling. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden