'Hells Angels Amsterdam gaven bevel voor Nomads-moorden'

De opdracht om drie leden van de Hells Angels in Limburg te vermoorden, is gekomen van de Hells Angels in Amsterdam. Dat is een van de opvallendste verklaringen die de belangrijkste getuige in het Nomads-proces, Angelo D., dinsdag heeft afgelegd....

Hij baseert zich op uitspraken van een van de voormannen van de zogeheten Caribbean Brothers, een aan de Hells Angels gelieerde motorclub op de Antillen, waar D. ook deel van uitmaakt. Uit het strafdossier blijkt dat er tussen 11 en 13 februari, de tijd van de moorden en het vinden van de lijken van de drie Nomads, veelvuldig contact is geweest tussen de Hells Angels in Amsterdam en Limburg.

Op de printlijsten staan onder meer telefoongesprekken waar de toenmalige president van de Hells Angels in Amsterdam, Big Willem, aan heeft deelgenomen. Volgens de bron van D. wist Big Willem alles van de drievoudige moord, zo vertelde deze getuige de rechtbank dinsdag.

D. verklaarde verder dat de Nomads J.S. en M.H. aan hem duidelijk hebben gemaakt dat zij hun drie clubgenoten hebben vermoord. Tijdens een onderling gesprek met de verdachten H. en S. kort na de misdrijven vroeg D. hen wie de drie Nomads hadden vermoord. H. wees toen op zichzelf en op S. en zei tegen D. dat zij 'de poep van de stoep hadden gehaald omdat ze geen ripdeals accepteren.' Hierdoor was het voor D. duidelijk dat de twee de moorden hadden gepleegd, vertelde hij tegen de rechtbank.

D. heeft bij de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zeer belastende verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van de Nomads bij de moorden op hun drie clubgenoten. De lijken van 'president' Paul de Vries (54), Serge Wagener (34) en Cor Pijnenburg (33) werden op 13 februari gevonden in de Geleenbeek bij Echt. De drie mannen waren doodgeschoten.

Volgens justitie is dat in het Nomadsclubhuis in Oirsbeek gebeurd. Volgens D. vormt de ripdeal van een kleine 300 kilo cocaïne (straatwaarde ongeveer 12 miljoen euro) de achtergrond van de moordpartij. De drie slachtoffers zouden bij die onderwereldruzie betrokken zijn geweest.

De overige Nomads hebben volgens het OM in een vergadering besloten het drietal uit de weg te ruimen, omdat zij de toorn van wraakzuchtige Colombiaanse drugshandelaren vreesden en omdat zij zaken met hen zouden willen blijven doen. D. zit zelf overigens ook vast op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van de partij cocaïne.

Nog niet alle verklaringen van D. bevinden zich in het dossier omdat er tot maandag nog met hem werd onderhandeld over een overeenkomst. Officier van justitie F. Teeven meldde dinsdag dat het OM inmiddels overeenstemming heeft bereikt met de getuige en dat naar verwachting alle formaliteiten donderdag zijn afgerond. Vanaf dat moment wil de aanklager de rest van de verklaringen van D. aan de rechtbank en de advocaten van de verdachten overdragen.

Omdat deze zogenoemde kluisverklaringen nu nog niet beschikbaar zijn, moet D. waarschijnlijk nog een keer komen getuigen. Rechtbankvoorzitter F. Salomon gaf al aan dat dit dan weer op een 'geheime locatie' zal moeten gebeuren. Hij verwacht dat dit verhoor volgende week zal plaatsvinden.

Maandag tijdens de eerste dag van dit proces maakte de rechtbank bekend dat het horen van D. op de zitting niet in het beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp kon plaatsvinden. Zelfs bij een verhoor in de 'bunker', zoals het gebouw doorgaans wordt aangeduid, zou de veiligheid van D. onvoldoende gegarandeerd kunnen worden. Salomon tekende daarbij aan dat er geen aanwijzingen zijn dat de verdachten in het proces D. iets zouden willen aandoen.

Aan het einde van de zitting van dinsdag zeiden drie Nomads dat ze de getuigenis van D. betwisten. De overige verdachten reageerden niet of waren niet aaanwezig.

De rechtbank gaat donderdag verder met het proces. Dan verhuizen de procesdeelnemers weer naar de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-0sdorp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden